Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Β. Μακεδονία απέρριψε πρόταση της ΕΕ για επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία

Η Β. Μακεδονία απέρριψε πρόταση της ΕΕ για επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια

Το αδιέξοδο στις σχέσεις Β.Μακεδονίας - Βουλγαρίας παραμένει χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσευων για τη γειτονική χώρα.   
Η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία.
«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov.
Με την απόρριψη της πρότασης αυτής της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μάλλον απεμπολεί κάθε ελπίδα να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.
Η στάση αυτή της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης