Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aνοδικά η Wall, παρά τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ - Στο +1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,62%

Aνοδικά η Wall, παρά τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ - Στο +1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,62%
Θετικά πρόσημα στη Wall...

Θετικά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, παρά τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ.
«Η ανάκαμψη που σημειώθηκε υποδηλώνει προσωρινή αναστροφή που θα συνοδευτεί από συνθήκες υπερπώλησης» δήλωσε ο Todd Jones, επικεφαλής επενδύσεων στην Gratus Capital.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Societe Generale, με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, προέβη σε μια εκτίμηση σοκ.
Όπως αναφέρει, αν οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν ανάλογες με αυτές που επικράτησαν κατά τη μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση του 1970 η πτώση θα αγγίξει περίπου το -35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 2.525 μονάδες… ως το τέλος του 2022.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,64%, στις 30.677 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση 0,95%, στις 3.795 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «ενισχύθηκε» +1,62%, στις 11.232 μονάδες.  
Καταγραφή_246.JPG

Στο ταμπλό, η ενέργεια ήταν ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις καθώς οι τιμές του πετρελαίου δέχτηκαν πλήγμα.
Οι μετοχές της Schlumberger σημείωσαν πτώση 6,8%.
Η Valero Energy υποχώρησε 7,6% και η Phillips 66 6,8%.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν επίσης.
Οι μετοχές της United Airlines σημείωσαν πτώση 2,5% καθώς μείωσε τις πτήσεις από το Newark κατά 12%.
Οι μετοχές της American Airlines υποχώρησαν 0,9%.

Στα μάκρο, κοντά σε υψηλό πέντε μηνών παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια ένδειξη ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά μόλις 2.000 στις 229.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 226.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 5.000 στις 1,32 εκατ. όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Σημαντική κάμψη σημείωσε η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες PMI που καταρτίζει η S&P Global, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 52,4 μονάδες από τις 57 μονάδες του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 56 μονάδες.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 23 μήνες.


Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε άλμα στο ιστορικό υψηλό των 291,4 δισ. δολ. το περασμένο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 273,5 δισ. δολ.
Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2008, από 3,7% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, σήμα για «άνευ όρων» αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέπεμψε ξανά ο πρόεδρός της Jerome Powell… κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου την Πέμπτη 23 Ιουνίου, με στόχο την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσων.
«Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της Fed. 

Aυξάνονται τα bearish στοιχήματα...

Όπως αναφέρει λεπτομερώς ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του Bloomberg, Cormac Mullen, ο κινητός μέσος όρος 10 ημερών των put options που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ -ένας δείκτης κερδοσκοπικών «στοιχημάτων» προστασίας από την πτώση- έχει ωθήσει πάνω από το ισοδύναμο για bullish calls για πρώτη φορά από τότε 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το τελευταίο ήταν ένας καλός δείκτης κερδοσκοπικής ζήτησης από μεμονωμένους επενδυτές, που κορυφώθηκε με τα κύματα των μετοχών που έκλεισαν πέρυσι.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι μικρομέτοχοι σορτάρουν την αγορά...
Το ενδιαφέρον για τα put options είναι υψηλότερο από το ξέσπασμα της πανδημικής του κορωνοϊού το 2020. 

Φυσικά, η επιδείνωση του bearish κλίματος στους μικρομετόχους μπορεί επίσης να είναι ένα αντίθετο σήμα για την κατεύθυνση της αγοράς.
Όπως είπε ο ιδρυτής της Sundial Capital Research, Jason Goepfert, την Τρίτη -- «είναι σπάνιο για τους μικρότερους traders να στοιχηματίσουν ενάντια στο χρηματιστήριο και όταν το κάνουν, οι μετοχές δεν αποτυγχάνουν ποτέ. 

Απώλειες στις ευρωαγορές

Οι αγορές διέγραψαν τις πρωινές απώλειες, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αναβάθμιση του ενεργειακού συναγερμού για το φυσικό αέριο.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε -1,76%, στις 12.912 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,97%, στις 7.020 μονάδες.
Στις 5.883 μονάδες με πτώση -0,56% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση -0,80%, στις 21.615 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης