Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: O Βiden ζητά τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα

tags :
ΗΠΑ: O Βiden ζητά τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα
Η πρόταση Biden έρχεται σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί καταναλωτές, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται

Την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη ζήτησε την Τετάρτη από το Κογκρέσο ο Αμερικανικός πρόεδρος Joe Biden, εντείνοντας την προσπάθειά του να περιορίσει την άνοδο των τιμών του καυσίμου στην αντλία.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Biden προβλέπει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης για τρεις μήνες, διάστημα που συμπίπτει με την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ.
Σήμερα, ο ομοσπονδιακός φόρος που επιβάλλεται στη βενζίνη είναι 18 σεντς ανά γαλόνι, ενώ η επιβάρυνση στο ντίζελ είναι 24 σεντς ανά γαλόνι.
Η πρόταση Biden έρχεται σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί καταναλωτές, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται από την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και τις συνεχείς αυξήσεις τιμών σε πληθώρα προϊόντων.
Ωστόσο, η αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι ίσως η πιο αισθητή, με τη μέση τιμή στις ΗΠΑ να ξεπερνά τα 5 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά στην ιστορία, στις αρχές του μήνα, κάτι που έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενόψει μάλιστα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάποια άμεση ανακούφιση στους οδηγούς, αλλά από την άλλη θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας έτσι τη σφιχτή προσφορά, ενώ προσθέτουν ότι ο βαθμός στον οποίο θα γίνει αισθητή τυχόν αναστολή του φόρου στην αντλία θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνουν σταθερές και οι τιμές χονδρικής πώλησης.
Αναφέρουν δε ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, όπου η πολιτεία ανέστειλε τον φόρο στη βενζίνη σε μια περίοδο που οι τιμές χονδρικής των καυσίμων ανέβαιναν, με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος στο πορτοφόλι των καταναλωτών καθώς η χαμηλότερη φορολόγηση αντισταθμίστηκε από τις άνοδο των τιμών χονδρικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Biden δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου προκειμένου να περάσει η πρόταση αναστολής του ομοσπονδιακού φόρου σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης για τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης