Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Le Pen: Ο Macron μας προσέγγισε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Αποκάλυψη Le Pen: Ο Macron μας προσέγγισε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος συζητά με τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά το ναύαγιο του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Σε αποκαλύψεις προχώρησε η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» Marion Le Pen καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ειδικότερα, ερωτηθείσα σήμερα 22 Ιουνίου για το αν συζητήθηκε το εν λόγω σενάριο η Le Pen απάντησε καταφατικά, παρόλο που χτες δεν είχε αναφερθεί στο θέμα μετά τη συνάντηση στο Ελιζέ με τον Macron.
Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος συζητά με τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά το ναύαγιο του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές.

Το αδιέξοδο


Ήδη από χτες 21/6 ο Γενικός Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος είχε αναφέρει ότι ο Macron «οραματίζεται» τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» προκειμένου να βρει «τρόπους για να βγούμε από το αδιέξοδο της πολιτικής κατάστασης» στην Εθνοσυνέλευση, αφότου η προσκείμενη στον πρόεδρο παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Συντονισμού Veran σκιαγράφησε στο κανάλι BFMTV τις δυνατότητες που εξετάζονται για την επόμενη μέρα στην Εθνοσυνέλευση, κάνοντας λόγο για μία "ευρύτερη πολιτική διεύρυνση", ή ένα μοντέλο πλειοψηφίας ανά περίπτωση, "άλλοτε με την αριστερά, άλλοτε με την δεξιά".
gallia.jpg

Μετά από πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο προσφάτως επανεκλεγείς Πρόεδρος Macron ξεκινά τη δεύτερη θητεία του αντιμέτωπος με μια αβεβαιότητα ως προς το πώς θα εφαρμόσει την εσωτερική του ατζέντα, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η αναθεώρηση των κρατικών παροχών.
Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών - για ανήκουστη κατάσταση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - η κεντρώα παράταξη του Μακρόν θα χρειαστεί να προβεί σε συμβιβασμούς και να επεκτείνει τις συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση για να μπορέσει να υλοποιήσει τις προτάσεις του για μείωση των φόρων και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.
Και μπορεί το στρατόπεδο «Μαζί» (“Ensemble”) του Μακρόν να παραμένει το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, αλλά υπέστη σημαντικές απώλειες – για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό» έκαναν λόγο γαλλικά ΜΜΕ, ενώ πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν «σοβαρή αποτυχία» το αποτέλεσμα για την ομάδα Μακρόν, που έχασε δεκάδες έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία σε αντίθεση με τη σαρωτική νίκη της το 2017.
Συγκεκριμένα, η παράταξη Macron εξασφάλισε 246 έδρες, 43 λιγότερες από τις 289 που θα χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.
Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι η αριστερή συμμαχία Nupes των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Melanchron, που έλαβε 142 έδρες.
france-elections-gallia-ekloges_0.jpg.webp

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Δεδομένου ότι καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο Macron ίσως καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα δυσκολεύεται πολύ να περάσει νομοσχέδια, πράγμα που βάζει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της ατζέντας του για την επόμενη πενταετία.
Ο Macron θα μπορούσε να επιχειρήσει να συμπήξει συμμαχίες επί συγκεκριμένων θεμάτων – η θέση του επί παραδείγματι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι παρόμοια με εκείνη των δεξιών Ρεπουμπλικανών -. Κι αν αυτό δεν πετύχει, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.
Επίσης θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στον Γάλλο πρόεδρο να θεσπίζει έναν νόμο χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θα μπορεί να στηρίζεται στα άκρα, είτε πρόκειται για την ακροδεξιά, είτε για την ακροαριστερά, που αντιτίθενται συστηματικά σχεδόν σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης», λέει η πολιτολόγος του Institut Montaigne, που εδρεύει στο Παρίσι, Λίζα Τομά Νταρμπουά.
Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολιβιά Γκρεγκουάρ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Macron θα απευθυνθεί σε όλα τα «μετριοπαθή» κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Γκρεγκουάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης