Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πρακτική και όχι μόνο η διπλωματική απάντηση στη Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ

Ρωσία: Πρακτική και όχι μόνο η διπλωματική απάντηση στη Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ
Η Ρωσία προειδοποιεί ότι τα αντίποινα που θα αποφασίσει θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους Λιθουανούς
Σχετικά Άρθρα

Η απάντηση της Ρωσίας στη Λιθουανία για το μπλόκο στη διέλευση αγαθών και εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ δεν θα είναι μόνο διπλωματική αλλά πρακτική είπε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Μία από τις βασικές ερωτήσεις ήταν αν η απάντηση θα είναι αποκλειστικά διπλωματική.
Η απάντηση είναι όχι.
Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική, αλλά πρακτική» υποστήριξε η Zakharova, η οποία πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με την «πρακτική απάντηση».
Σημειώνεται πως ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, συμμετείχε χθες Τρίτη 21/6 σε σύσκεψη στο Καλίνινγκραντ, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία θα απαντήσει στην «εχθρική ενέργεια» της Λιθουανίας.
«Οι συνέπειες των ενεργειών αυτών θα έχει ένα σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας» υποστήριξε ο Petrushev.

Έκκληση ΕΕ για διπλωματική λύση

Σημειώνεται πως το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε χθες 21/6 για ενημέρωση και εξηγήσεις τον Ευρωπαίο πρέσβη στη Μόσχα, Markus Ederer, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τη Ρωσία να λύσει το ζήτημα με διπλωματικά μέσα, επισημαίνοντας επιπλέον πως δεν πρόκειται για αποκλεισμό από τη Λιθουανία δεδομένου ότι μεταφέρονται κανονικά όλα τα αγαθά και τα εμπορεύματα που δεν εμπίπτουν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε στις 17 Ιουνίου τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Καλίνινγκραντ (το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, δεν έχει χερσαία επαφή με τη Ρωσία και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα που έρχονται από τη Ρωσία μέσω του σιδηροδρόμου).
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhnanov, αφού υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αφορούν σχεδόν το 50% όλων των εισαγωγών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από την κυβέρνηση της Λιθουανίας.

Λιθουανία: Λέει ψέματα η Ρωσία

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis υποστήριξε ότι η Μόσχα μεταδίδει ψεύτικες πληροφορίες, αναφέροντας πως η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ενεργεί νόμιμα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ και απαγορεύοντας τη μεταφορά χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα από τη Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, λιγότερα από τα μισά αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της Λιθουανίας, θα ενέπιπταν στο καθεστώς των κυρώσεων, ενώ όπως είπε η απαγόρευση του χάλυβα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 17 Ιουνίου.
«Νομίζω ότι υπάρχει ψευδής πληροφορία, και δεν είναι η πρώτη φορά, από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο χαίρομαι που μπορούμε να το αποσαφηνίσουμε.
Λίγο λιγότερα από τα μισά αγαθά που διέρχονται από τη Λιθουανία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.
Δεν είναι όλα τα αγαθά σε κυρώσεις» υπογράμμισε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης