Τελευταία Νέα
Διεθνή

To φάντασμα της ύφεσης στοιχειώνει τη Γερμανία - Παραδοχή Scholz: Επώδυνες οι κυρώσεις στη Ρωσία

To φάντασμα της ύφεσης στοιχειώνει τη Γερμανία - Παραδοχή Scholz: Επώδυνες οι κυρώσεις στη Ρωσία
Η Γερμανία κινδυνεύει με ύφεση καθώς βαθαίνει η κρίση ρωσικού αερίου προειδοποίησε η Ένωση Βιομηχάνων BDI
Η Γερμανία κινδυνεύει με ύφεση καθώς βαθαίνει η κρίση ρωσικού αερίου προειδοποίησε η Ένωση Βιομηχάνων BDI, ενώ η Σουηδία προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ελλείψεις.
Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι επώδυνες, ενώ χαρακτήρισε αναγκαίο έναν τολμηρός ενεργειακό μετασχηματισμό.
Η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο - ποσοστό που αυξάνεται στο 55% για τη Γερμανία - παρουσιάζοντας ένα τεράστιο κενό που είναι αδύνατο να καλύψει μια ήδη περιορισμένη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα σχέδιά τους να κλείσουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα και δημιουργώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να διασώσουν την Ευρώπη από τον οικονομικό μαρασμό.

Το ΑΕΠ στο +1,5% το 2022, από πρόβλεψη +3,5%

Η Ένωση Βιομηχάνων BDI της Γερμανίας μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 στο 1,5%, αναθεωρώντας την από 3,5% που αναμενόταν πριν από τον πόλεμο, ενώ προειδοποίησε ότι η διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα καθιστούσε την ύφεση αναπόφευκτη.
Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει μέσω της Ουκρανίας, αλλά με μειωμένο ρυθμό και ο αγωγός Nord Stream 1 στη Βαλτική, μια ζωτικής σημασίας οδός ανεφοδιασμού στη Γερμανία, λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 40%, κάτι που η Μόσχα υποστηρίζει ότι οφείλεται στο ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη συντήρηση απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.
Η Ευρώπη αντιτείνει ότι αυτό είναι πρόσχημα για τη μείωση των ροών.
Η Γερμανία, όπως η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ιταλία, έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου τριών σταδίων για να αντιμετωπίσουν την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Ως μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η γερμανική ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου, η Bundesnetzagentur, αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός νέου συστήματος δημοπρασιών που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες για να ενθαρρύνει τις βιομηχανίες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καιρός να κηρύξει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή το τρίτο στάδιο του σχεδίου κρίσης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε δελτίο αερίου στη βιομηχανία για την προστασία των ζωτικών υπηρεσιών και των νοικοκυριών.

Αγώνας αναπλήρωσης αποθεμάτων

Η Ευρώπη αγωνίζεται να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες τώρα είναι γεμάτες κατά περίπου 55%, για να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο, ένα επίπεδο που θα βοηθούσε να περάσει τον χειμώνα εάν οι προμήθειες επιβραδύνονταν περαιτέρω ή σταματούσαν.
Η υπερβολικά υψηλή τιμή στην Ευρώπη έχει προσελκύσει περισσότερα φορτία LNG, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους από LNG.
Η Σουηδία, όπου το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε μόλις το 3% της κατανάλωσης ενέργειας το 2020, εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Δανία, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι τώρα γεμάτες κατά 75% και η οποία ενεργοποίησε ήδη το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Scholz: Αναγκαίος ένας τολμηρός ενεργειακός μετασχηματισμός - Επώδυνες για την Γερμανία οι κυρώσεις στην Ρωσία

Αν και οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι επώδυνες για τη γερμανική οικονομία, είναι σωστές, σημαντικές και λειτουργούν δήλωσε ο καγκελάριος  της Γερμανίας Olaf Scholz σε ομιλία του στην Industrial Day που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).
Είπε επίσης ότι πρέπει η Γερμανία να κάνει τολμηρά βήματα στον ενεργειακό της μετασχηματισμό.
Ταυτόχρονα, ο Scholz υποσχέθηκε ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εφόσον τη χρειαζόταν η χώρα που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με τον Scholz, η Ευρώπη, μαζί με άλλες δημοκρατικές χώρες, δεν θα αφήσουν τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Putin χωρίς συνέπειες.
« Γι' αυτό έχουμε επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας.
Αυτές οι κυρώσεις λειτουργούν. Και ενώ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, είναι σωστές και αναγκαίες", είπε o καγκελάριος.
Ευχαρίστησε επίσης τη Συνομοσπονδία Γερμανικής Βιομηχανίας για την υποστήριξη των αντιποίνων κατά της Ρωσίας.
« Η Ουκρανία ανήκει σε εμάς, ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια", είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου ως υποψηφίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την παροχή όπλων. Και όσο χρειαστεί », είπε.
Διαβεβαίωσε επίσης τις δημοκρατίες της Βαλτικής και άλλους συμμάχους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τις αμυντικές της δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τον Scholz, ο πόλεμος δείχνει την ενεργειακή ευπάθεια της Δύσης, επομένως πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα προς την ενέργεια και τον οικονομικό μετασχηματισμό.
«Ο μετασχηματισμός που βρίσκεται μπροστά θα είναι μια πρόκληση.
Αλλά θέλω η Γερμανία να αναδειχθεί πιο δυνατή, όχι πιο αδύναμη. Θέλω η γερμανική ανταγωνιστικότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τη μεταμόρφωση», είπε.
«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί και να μην περιμένουμε», είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι φέτος είναι ένα σημείο καμπής και μια χρονιά αποφάσεων.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι ισχύουν όλες οι υποσχέσεις που αφορούν την ενεργειακή αλλαγή.
« Γι' αυτό σας λέω σήμερα ότι μέχρι το 2030, η Γερμανία θα λαμβάνει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας και το 50% της θερμότητάς της από ανανεώσιμες πηγές», είπε.
Σύμφωνα με τον Scholz, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας καθώς και την ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης