Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία τη Λιθουανία για το εχθρικό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ – Έγινε με υπόδειξη της Δύσης λέει η Μόσχα

Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία τη Λιθουανία για το εχθρικό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ – Έγινε με υπόδειξη της Δύσης λέει η Μόσχα
Προειδοποίηση από τη Zakharova: Θα υπάρξουν συνέπειες, να μη γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με σημαντικές συνέπειες απειλεί τη Λιθουανία με αφορμή τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πως τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μόσχα ως αντίποινα, θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους Λιθουανούς.
Ήδη η Μόσχα
ζητά να λυθεί άμεσα το ζήτημα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια και μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα.
Μάλιστα σε σημερινές της δηλώσεις η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάλεσε τη Λιθουνία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνει όλα τα δέοντα πριν το ζήτημα λάβει μη αναστρέψιμες διαστάσεις, ενώ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Petrushev, ο οποίος προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για την εθνική ασφάλεια στο Καλίνινγκραντ, προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει στις εχθρικές ενέργειες της Λιθουανίας, επισημαίνοντας πως αυτές έγιναν κατόπιν υπόδειξης της Δύσης.

Έκκληση για διπλωματική λύση

Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε για ενημέρωση και εξηγήσεις τον Ευρωπαίο πρέσβη στη Μόσχα, Markus Ederer, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τη Ρωσία να λύσει το ζήτημα με διπλωματικά μέσα, επισημαίνοντας επιπλέον πως δεν πρόκειται για αποκλεισμό από τη Λιθουανία δεδομένου ότι μεταφέρονται κανονικά όλα τα αγαθά και τα εμπορεύματα που δεν εμπίπτουν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Καλίνινγκραντ (το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, δεν έχει χερσαία επαφή με τη Ρωσία και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα που έρχονται από τη Ρωσία μέσω του σιδηροδρόμου).
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhnanov, αφού υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αφορούν σχεδόν το 50% όλων των εισαγωγών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από την κυβέρνηση της Λιθουανίας.
5_139.JPG

Patrushev (Ρωσία): Θα απαντήσουμε στις εχθρικές ενέργειες της Λιθουανίας

Την θέση πως η Ρωσία θα απαντήσει στις εχθρικές ενέργειες της Λιθουανίας διατύπωσε ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας με αφορμή το μπλόκο αγαθών στο Καλίνινγκραντ.
Ο Patrushev, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Καλίνινγκραντ, προειδοποίησε πως τα μέτρα που θα αποφασίσει η Ρωσία θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους Λιθουανούς.
«Η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες.
Επεξεργαζόμαστε τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον.
Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας» υποστήριξε ο Patrushev.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία έγινε κατόπιν υπόδειξης της Δύσης και κατά παράβαση των κανόνων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου για τη διέλευση transit εμπορευμάτων.
«Αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς όχι μόνο τις προφορικές αλλά και τις γραπτές δηλώσεις της Δύσης» υποστήριξε ο Patrushev.

Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία

Μάλιστα ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέβασε την ένταση αναφέροντας πως η Μόσχα θα απαντήσει σε αυτήν την παράνομη ενέργεια.
«Αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο.
Είναι μια παραβίαση των πάντων.
Την θεωρούμε παράνομη.
Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή.
Πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος την υπόθεση και να επεξεργαστούμε την απάντηση μας» ανέφερε ο Peskov, τη στιγμή που και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και υποστήριξε ότι επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος του να απαντήσει με όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας.
Μάλιστα το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ζήτησε από τη Λιθουανία να αποκαταστήσει άμεσα τη μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων προς το ρωσικό θύλακα, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ κάλεσε και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στη Μόσχα για επίσημη διαμαρτυρία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Λιθουανία ενεργεί παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες.
Σημειώνεται πως από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία εξέφραζε την ανησυχία της για ένα πιθανό μπλόκο της Δύσης στο Καλίνινγκραντ, αν και σημείωνε πως διαθέτει όλη την εμπειρία για να σπάσει έναν τέτοιο αποκλεισμό έτσι ώστε να προστατεύσει τον ρωσικό πληθυσμό.

 

Προειδοποίηση Zakharova (Ρωσία) σε Λιθουανία: Δυστυχώς θα υπάρξουν συνέπειες …

Να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που πάει να δημιουργηθεί και να ετοιμαστεί για τις κυρώσεις που έπονται προειδοποιεί η Ρωσία τη Λιθουανία με αφορμή τον αποκλεισμό αγαθών και προϊόντων προς το ρωσικό θύλακα του Καλινινγκραντ
Σε σημερινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova υπογράμμισε πως η Λιθουανία με το μπλόκο της στην παράδοση αγαθών στο Καλίνινγκραντ επιδεινώνει το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας.
«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για παραδόσεις αγαθών από το έδαφος της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πρόκειται για transit παραδόσεις που γίνονται μέσω της επικράτειας της ΕΕ, πολλά προϊόντα διακινήθηκαν transit μέσω λιμανιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Μια χώρα της Δύσης, μια χώρα του ΝΑΤΟ, μια χώρα που είναι μέλος των ευρω-ατλαντικών σχέσεων, σήμερα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες» είπε η Zakharova, η οποία υποστήριξε πως η Λιθουανία πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και των συνεπειών που έχει το «μπλόκο» στα αγαθά που προορίζονται για το Καλίνινγκραντ.

Έρχονται συνέπειες

«Πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες, οι οποίες δυστυχώς έρχονται» επισήμανε η Zakharova, τονίζοντας ότι η Λιθουανία πρέπει να αντιληφθεί ότι εάν η Ρωσία χαρακτηρίσει τις πράξεις ενός άλλου κράτους ως «ανοιχτά εχθρικές» τότε δεν υπάρχει ο χρόνος για την εύρεση μιας φόρμουλα που θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση.
«Τέτοιου είδους ενέργειες, βήματα είναι απαράδεκτα και θα προκαλέσουν αντίστοιχη αντίδραση» είπε η Zakharova.

Λιθουανία: Μεταδίδουν ψεύτικες πληροφορίες

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis υποστήριξε ότι η Μόσχα μεταδίδει ψεύτικες πληροφορίες, αναφέροντας πως η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ενεργεί νόμιμα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ και απαγορεύοντας τη μεταφορά χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα από τη Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, λιγότερα από τα μισά αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της Λιθουανίας, θα ενέπιπταν στο καθεστώς των κυρώσεων, ενώ όπως είπε η απαγόρευση του χάλυβα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 17 Ιουνίου.
«Νομίζω ότι υπάρχει ψευδής πληροφορία, και δεν είναι η πρώτη φορά, από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο χαίρομαι που μπορούμε να το αποσαφηνίσουμε.
Λίγο λιγότερα από τα μισά αγαθά που διέρχονται από τη Λιθουανία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.
Δεν είναι όλα τα αγαθά σε κυρώσεις» υπογράμμισε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ.

Borell: Δεν κινείται μονομερώς η Λιθουανία

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell υποστήριξε ότι η Λιθουανία δεν κινήθηκε μονομερώς αλλά ότι εφάρμοσε το καθεστώς των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ.
Ωστόσο επισήμανε πως η ΕΕ ανησυχεί για τα αντίποινα της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως θα εξετάσει εξονυχιστικά αν τηρούνται όλοι οι κανόνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
«Πάντα ανησυχώ για τα ρωσικά αντίποινα.
Δεν υπάρχει κανείς αποκλεισμός.
Η χερσαία διέλευση μεταξύ του Καλίνινγκραντ και άλλων σημείων της Ρωσίας δεν έχει απαγορευθεί.
Δεύτερον, η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις, συνεχίζεται.
Τρίτον, η Λιθουανία δεν προχωρήσει σε μονομερείς κυρώσεις» είπε ο Borrell.

Alikhanov: Όχι σε πανικό

Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ (όλη η περιοχή εκτιμάται πως έχει 1 εκατομμύριο κατοίκους, εκεί είναι η βάση του ρωσικού στόλου αλλά και το μέρος όπου η Ρωσία έχει εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα), Anton Alikhanov κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην σπεύδουν σε μαζικές αγορές προϊόντων, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν τεχνητή κρίση.
Μάλιστα ο Alikhanov σημείωσε πως πέρα από τη μεταφορά αγαθών μέσω σιδηροδρόμου, ήδη είναι προγραμματισμένα δύο πλοία που μεταφέρουν αγαθά από την Αγία Πετρούπολη, ενώ άλλα 7 θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2022.
Σε δηλώσεις του ο Alikhanov είχε αναφέρει πως στις 17 Ιουνίου ενημερώθηκε από τη σιδηροδρομική εταιρεία της Λιθουανίας ότι από τις 18/6 επρόκειτο να περιοριστούν οι παραδόσεις σε διάφορα αγαθά, όπως χάλυβα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία.
Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ είχε κάνει λόγο για μια απόφαση παράνομη που παραβιάζει συμφωνία με τη Ρωσία καθώς κατά την ένταξη της στην ΕΕ, η Λιθουνία είχε εγγυηθεί για τη διατήρηση της διέλευσης και της μεταφοράς αγαθών προς το Καλίνινγκραντ.

 

Παρέμβαση Kuleba

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία.
«Η Μόσχα δεν έχει παρά να κατηγορήσει τον εαυτό της για τις συνέπειες της δικής της αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία.
Επικροτούμε τη στάση των αρχών της Λιθουανίας και στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των Λιθουανών φίλων μας» είπε ο Kuleba.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης