Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novogratz: Η οικονομία των ΗΠΑ θα καταρρεύσει - Να είμαστε έτοιμοι για ύφεση

Novogratz: Η οικονομία των ΗΠΑ θα καταρρεύσει - Να είμαστε έτοιμοι για ύφεση
Ο βετεράνος της Wall Street Mike Novogratz, έστειλε ισχυρή προειδοποίηση για την ύφεση που πλησιάζει, η οποία μάλιστα θα είναι και άμεση, με τα σημάδια της ήδη να διακρίνονται στον ορίζοντα.
Την άποψή του φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι CEOs μεγάλων εταιρειών που βλέπουν μέσα στο 2022 η οικονομία να μπαίνει σε ύφεση και προσπαθούν να προετοιμαστούν, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού και ερευνητικού οργανισμού Conference Board.

Ύφεση και crypto

Ο Novogratz, ένας από τους «ταύρους» της αγοράς crypto δεν προχώρησε σε προβλέψεις για το πότε θα έρθει η ύφεση, όμως σχολίασε τη πρόσφατη σφαγή στα crypto, παραλληλίζοντάς της με την κατάρρευση του ταμείου Long-Term Capital Management το 1998.

Τι είχε συμβεί με την Long Term Capital Management

Η Long Term Capital Management ήταν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έχασε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από την έκθεσή του στην ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 και στη ρωσική οικονομική κρίση του 1998.
Η πτώση του επενδυτικού γίγαντα προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές και οδήγησε σε πρόγραμμα διάσωσης 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιοι βλέπουν ύφεση μέσα στο 2022

Στην έρευνα της Conference Board διαπιστώθηκε ότι το 60% των CEOs μεγάλων εταιρειών, αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί στον κύριο τομέα των δραστηριοτήτων της μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Περίπου το 15% των CEOs θεωρούν ότι ήδη είμαστε σε ύφεση.
Αυτό το ολοένα και πιο απαισιόδοξο συναίσθημα μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές προκύπτει από την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να κινηθούν επιθετικά στην αύξηση επιτοκίων, για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το κύμα απαισιοδοξίας ακολούθησε ένα μπαράζ αναθεωρήσεων σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America Global Research μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και η εταιρεία βλέπει τώρα 40% πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος.

Οι περισσότεροι CEOs είχαν προετοιμαστεί για δύσκολους καιρούς, πριν τις ανακοινώσεις της Fed

Τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMorgan Jamie Dimon και του επικεφαλής της Tesla Elon Musk, εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές – και μάλιστα έλαβαν μέτρα για να προετοιμαστούν για αυτό που έχουν προειδοποιήσει ότι είναι «δύσκολες εποχές».
Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, ο Μusk είπε ότι είχε ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία, αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για περικοπή περίπου 10% των θέσεων εργασίας στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων και «παύση όλων των προσλήψεων σε όλο τον κόσμο».
Η προειδοποίηση του Μusk ήρθε την ίδια εβδομάδα που ο Dimon πυροδότησε ένα κύμα συζητήσεων για την ύφεση, λέγοντας σε επιχειρηματικό συνέδριο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ένας οικονομικός «τυφώνας».

Coinbase

Επικαλούμενη τις προετοιμασίες για μια «οικονομική ύφεση», το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coinbase απέλυσε το 18% του προσωπικού του αυτή την εβδομάδα.
Και στον τομέα των ακινήτων, μια ολοένα και πιο προβληματική αγορά κατοικίας έχει προκαλέσει περικοπές θέσεων εργασίας τόσο στην Redfin όσο και στην Compass.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης