Τελευταία Νέα
Διεθνή

Josep Borrell (ΕΕ): Οι χώρες μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα προϊόντα διατροφής και λιπάσματα από τη Ρωσία

Josep Borrell (ΕΕ): Οι χώρες μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα προϊόντα διατροφής και λιπάσματα από τη Ρωσία
Ο Josep Borrell δεν ανέφερε ότι μεταξύ των σημαντικών αιτιών της αύξησης των τιμών των σιτηρών ήταν οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων και των λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.
Όποιος θέλει να αγοράσει ρωσικά προϊόντα διατροφής και λιπάσματα μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα εμπόδιο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell κατά την άφιξή του σε συνάντηση ανώτατων διπλωματών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις «προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να αποκλείσουν τις εξαγωγές [σιτηρών] από την Ουκρανία» στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας.
«Και ελπίζω <…> ότι τα Ηνωμένα Έθνη στο τέλος θα καταλήξουν σε συμφωνία», είπε.
Ο Josep Borrell τόνισε για άλλη μια φορά τη θέση των Βρυξελλών ότι «δεν είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που δημιουργούν αυτήν την κρίση».

«Οι κυρώσεις μας δεν στοχεύουν τρόφιμα, δεν στοχεύουν λιπάσματα.
Όποιος θέλει να αγοράσει ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, μπορεί να το κάνει - κανένα εμπόδιο», δήλωσε χωρίς να αναφέρει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την ΕΕ έχουν διαταράξει τις αλυσίδες logistics σε όλο τον κόσμο που είχαν έχει ήδη υπονομευθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμές για σιτηρά, καθώς οι βασικές τράπεζες της Ρωσίας είχαν αποσυνδεθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Ο Josep Borrell δεν ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των σημαντικών αιτιών της αύξησης των τιμών των σιτηρών ήταν οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων και των λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης