Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή γραμμή Medvedev για πυρηνικά: Οι ΗΠΑ πρέπει να ικετεύσουν για διαπραγματεύσεις

Σκληρή γραμμή Medvedev για πυρηνικά: Οι ΗΠΑ πρέπει να ικετεύσουν για διαπραγματεύσεις
Σκληρή γραμμή τηρεί ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα
Σχετικά Άρθρα
Σκληρή γραμμή τηρεί ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξαχθούν συνομιλίες για τη μείωση των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει μέχρι οι Αμερικανοί να ικετεύσουν για διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, έχουν διαπραγματευθεί σειρά μεγάλων συνθηκών για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων αφότου ο Ronald Reagan ανήλθε στην εξουσία το 1981, υπενθυμίζει το Reuters.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαταραχή στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρέθηκε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
Ο Medvedev, ως πρόεδρος την περίοδο 2008-2021, υπέγραψε τη συνθήκη NewSTART (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων) το 2010 με τον Barack Obama στην Πράγα, η οποία παρατάθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για πέντε χρόνια μέχρι το 2026.

«Νεκρή ζώνη»

«Τώρα όλα είναι μια νεκρή ζώνη. Δεν έχουμε σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα. Βρίσκονται στο μηδέν στη κλίμακα Κέλβιν», δήλωσε ο Μedvedev στο Telegram σχετικά με τις συζητήσεις για μια νέα συνθήκη μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να διαπραγματευτούμε μαζί τους (για τον πυρηνικό αφοπλισμό) ακόμη. Αυτό είναι κακό για τη Ρωσία», είπε ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αφήστε τους να τρέξουν ή να συρθούν και να το ζητήσουν».
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ελέγχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο με την καθεμιά να διαθέτει στα στρατιωτικά αποθέματά της περίπου 4.000 κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).
Ο Medvedev, ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος επιδίωξε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή που ήθελε καλύτερες σχέσεις με τη Δύση, άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή με τις ΗΠΑ.

Το παπούτσι και ο... Khrushchev

Αναφερόμενος στο περιστατικό με το παπούτσι με τον Σοβιετικό ηγέτη Nikita Khrushchev, ο Medvedev είπε:
«Υπάρχει μια άλλη αποδεδειγμένη μέθοδος επικοινωνίας με την Αμερική σε αυτό το θέμα – με ένα παπούτσι από το βήμα του ομιλητή στον ΟΗΕ. Λειτουργούσε».
Εξοργισμένος με τις επικρίσεις ότι η Σοβιετική Ένωση «καταπίνει» τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης, ο Χρουστσόφ ύψωσε ένα παπούτσι στη Γενική Συνέλευση και, σύμφωνα με την αναφορά στους New York Times της εποχής, το χτύπησε πάνω στο έδρανό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης