Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Νικητής στις εκλογές ο Gustavo Petro – Πρώτος πρόεδρος της Αριστεράς στην ιστορία της χώρας

Κολομβία: Νικητής στις εκλογές ο Gustavo Petro – Πρώτος πρόεδρος της Αριστεράς στην ιστορία της χώρας
Ο αντίπαλός του, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Rodolfo Ernantes, έλαβε το 47,27% των ψήφων και ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το εθνικό ληξιαρχείο, που διαδραματίζει τον ρόλο της εθνικής εφορευτικής επιτροπής

Ο Gustavo Petro έγινε χθες Κυριακή ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, συγκεντρώνοντας το 50,47% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον λαό.
Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής.
Ο αντίπαλός του, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Rodolfo Ernantes, έλαβε το 47,27% των ψήφων και ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το εθνικό ληξιαρχείο, που διαδραματίζει τον ρόλο της εθνικής εφορευτικής επιτροπής.
«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο.
Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ernantes σε βίντεο από το σπίτι του.
«Εύχομαι ο Δρ. Gustavo Petro να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ευχαριστώ πολύ όλους τους Κολομβιανούς που δέχθηκαν την πρότασή μου, παρότι χάσαμε», πρόσθεσε σκυθρωπός.
«Τηλεφώνησα στον Gustavo Petro για να τον συγχαρώ ως εκλεγμένο πρόεδρο του λαού της Κολομβίας», ανέφερε από την πλευρά του ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Duke.
«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο Duke, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken συνεχάρη και αυτός τον Gustavo Petro.
«Αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο Blinken, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης