Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Macron

DW: Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Macron
Ιστορικές για πολλούς λόγους οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία αναφέρει η Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα

Ιστορικές χαρακτηρίζει τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία η Deutsche Welle, επισημαίνοντας πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θέλησαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Για πολλούς, η χθεσινή ψηφοφορία είναι «ιστορική» και αυτό για πολλούς λόγους: Για πρώτη φορά από το 2002, που οι βουλευτικές γίνονται αμέσως μετά τις προεδρικές, οι Γάλλοι εκλογείς αρνήθηκαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, στον μόλις πριν από ένα μήνα νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Μπορεί ο Emmanuel Macron να ξέφυγε από την υποχρέωση συγκατοίκησης με τον επικεφαλής των «Ανυπότακτων» Melenchon, οι μέχρι πρότινος όμως διάσπαρτες δυνάμεις της αριστεράς γίνονται με τη «Nupes», η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης.
«Ιστορική» για τον μεγάλο αριθμό των εδρών που απέκτησε για πρώτη φορά ο Συναγερμός της Le Pen, που δίνει μάλιστα και μια «κανονικότητα» στο εκλογικό σύστημα.
Το 2017 παρ’ ότι η Le Pen ήταν η δεύτερη εκλογική δύναμη, της αντιστοιχούσαν μόλις 8 έδρες.
Η ειρωνεία για τον Macron είναι, ότι ενώ είχε προβάλει εαυτόν ως το «αντίδοτο» για την ακροδεξιά, τελικά την ανέβασε στα ύψη.
«Ιστορική» τέλος, και για τη νέα ζωτικότητα που αναγκαστικά αποκτά η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε ατονήσει λόγω της απόλυτης κυριαρχίας της παράταξης Macron» υποστηρίζει η Deutsche Welle.

Σε συμπληγάδες ο Macron

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Macron από απόλυτος κυρίαρχος στην προηγούμενη Βουλή, βρίσκεται σήμερα στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο άκρως επιθετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, πραγματικές συμπληγάδες, τον Συναγερμό στα δεξιά και τον «Nupes» στα αριστερά.
«Προηγούμενα μάλιστα, είχε την απόλυτη πλειοψηφία μόνος με το κόμμα του LREM, σήμερα έχει την πλειοψηφία μέσω του συνασπισμού «Μαζί» με το «Μόντεμ» του Francois Bayrou και το «Ορίζοντες» του πρώην πρωθυπουργού του Eduard Philippe με τον οποίον υπάρχουν ανταγωνιστικές τάσεις.
Για να κυβερνήσει θα πρέπει «να κατέβει από τον Όλυμπο του μοναδικού άρχοντα», γράφουν οι σχολιαστές και να αναζητήσει συνεργασίες για την εξασφάλιση πλειοψηφιών προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα επιδιώξει.
Για να προχωρήσει, θα υποχρεωθεί σε ανταλλαγές, διαπραγματεύσεις, σε μία νέα κοινοβουλευτική κουλτούρα συμβιβασμών, στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι οι Γάλλοι πολιτικοί.
Θα υποχρεωθεί ο ίδιος ο Macron να εφαρμόσει τη «νέα μέθοδο» διακυβέρνησης που υποσχέθηκε προεκλογικά και ακόμα δεν φάνηκε» επισημαίνει η DW.

Εκατόμβη για τους υπουργούς που ήταν υποψήφιοι

«Με φόντο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στις τελευταίες επισκέψεις του μεταξύ των οποίων και στην Ουκρανία στην αρχή της εβδομάδας, ο Emmanuel Macron ζήτησε από τους Γάλλους να του δώσουν μια «σταθερή» πλειοψηφία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Η απάντηση των Γάλλων ήταν «κόλαφος» όπως αναφέρουν ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων.
Χωρίς καμπάνια για το Β’ Γύρο, βιάστηκε να φτιάξει κυβέρνηση υπερκεράζοντας την πρωθυπουργό του (βασική υπεύθυνη στην 5η Δημοκρατία) και τώρα η Elisabeth Borne είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.
Τουλάχιστον 8 στελέχη της κυβέρνησής της απέτυχαν στις βουλευτικές και υποχρεούνται σε παραίτηση.
Ανάμεσά τους η υπουργός υγείας Brigitte Bourguignon, αλλά και η Amelie Montchallin, υπουργός παρά τη πρωθυπουργό για την οικολογία. Στους αποτυχόντες σημειώνουμε και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Richard Ferrane και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του κόμματος LREM Kristoff Castaner.
Η χθεσινή ψηφοφορία σήμανε και την αποτυχία της στρατηγικής του «En même temps» ήτοι «συγχρόνως δεξιά και αριστερά» που εφάρμοσε πετυχημένα ο Macron διαλύοντας τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα.
Στρατηγική που όμως σήμερα μοιάζει να γίνεται «μπούμερανγκ» για τον ίδιο» καταλήγει το δημοσίευμα της DW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης