Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιητική βολή Γερμανίας προς ΕΚΤ - Υπό έλεγχο τα spread των κρατικών ομολόγων... ας μην υπερβάλουμε

Προειδοποιητική βολή Γερμανίας προς ΕΚΤ - Υπό έλεγχο τα spread των κρατικών ομολόγων... ας μην υπερβάλουμε
Ο  Lindner είπε ότι η ευρωζώνη είναι «σταθερή και εύρωστη» και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΕΚΤ για τον κατακερματισμό στην περιοχή

Χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί πλήρως το νέο εργαλείο που προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των αδύναμων οικονομιών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αμφισβήτησε τις ανησυχίες της Φρανκφούρτης για το φάσμα του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι δεν βλέπει ιδιαίτερους κινδύνους στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Christian Lindner, δεν ανησυχεί για τις πρόσφατες κινήσεις των spread μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ και ότι η συζήτηση για τον κατακερματισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές του μπλοκ θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη.
Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε σε κατ' ίδιαν συνομιλία με την Christine Lagarde, την επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times, ήρθε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Ιουνίοθ 2022, στην οποία το διοικητικό συμβούλιο της δεσμεύτηκε να επιταχύνει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός «νέου μέσου κατά του κατακερματισμού» - μια σαφής αναφορά στο διευρυνόμενο χάσμα στο κόστος δανεισμού μεταξύ πιο σταθερών κρατών, όπως η Γερμανία, και πιο ευάλωτων όπως η Ιταλία.
Η μη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ έλαβε χώρα αφού οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών στην Ιταλία και στην Ισπανία εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αγοράζει περισσότερα ομόλογα και να αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια.

Δύσπιστοι ακόμη οι Υπουργοί Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την κατάσταση με την Lagarde, την πρόεδρο της ΕΚΤ, σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.
Δεν φάνηκαν όλοι πεπεισμένοι ότι οι πρόσφατες κινήσεις ήταν δυσάρεστες και ο Lindner πρότεινε ότι η εσπευσμένα συγκληθείσα συνεδρίαση της ΕΚΤ κινδύνευε να πυροδοτήσει την ηρεμία της αγοράς.
Μιλώντας πριν από τις συναντήσεις, ο Lindner είπε ότι η ευρωζώνη είναι «σταθερή και εύρωστη» και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΕΚΤ για τον κατακερματισμό στην περιοχή.
Ενώ τα spreads αυξάνονταν μεταξύ ορισμένων κρατών μελών, τα τρέχοντα επίπεδά τους έδειχναν «δεν χρειάζεται καμία ανησυχία».
«Το καθήκον μας ως υπουργοί Οικονομικών είναι να δείξουμε ότι επιστρέφουμε σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αφήνουμε πίσω την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της πανδημίας», είπε, τονίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Διαφωνίες...

Η Sigrid Kaag, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε μετά τις συναντήσεις στο Λουξεμβούργο ότι είναι σημαντικό να «προβάλλουμε εμπιστοσύνη και ηρεμία» και να μην «εκφραζόμαστε πρόωρα» όταν παρακολουθούμε τι συμβαίνει στις αγορές.
Η Lagarde υπερασπίστηκε τον χειρισμό της κατάστασης από την ΕΚΤ στη συνάντηση, λέγοντας στους υπουργούς ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο κατακερματισμού για να επιτρέψουμε την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος κατακερματισμού αποτελεί σοβαρή απειλή για την εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών.
Το να αμφιβάλλουμε για τη δέσμευσή μας θα ήταν σοβαρό λάθος».
Ο Paschal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε αργότερα ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν μια απάντηση στην «κατανοητή» απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Οι υπουργοί, πρόσθεσε, ήταν «απόλυτα ενωμένοι» στην άποψή τους ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι «πολύ εύρωστη, θα συνεχίσει να είναι ανθεκτική, ακόμη και όταν αυτές οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης