Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επισιτιστική κρίση και η εξαγωγή του ουκρανικού σιταριού στο μικροσκόπιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η επισιτιστική κρίση και η εξαγωγή του ουκρανικού σιταριού στο μικροσκόπιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα αναζητήσουν τρόπους για το πώς μπορεί να εξαχθεί το ουκρανικό σιτάρι
Σχετικά Άρθρα

Τρόπους για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί με τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού θα αναζητήσουν σήμερα Δευτέρα 20/6 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνέρχονται στο Λουξεμβούργο.
Εκτιμάται πως ακόμα και σήμερα πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια, τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης κυρίως σε κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που εξαρτώνται από το ουκρανικό σιτάρι.
Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.
Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων, με τη Δύση να κατηγορεί τη Μόσχα για τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών.
Από την πλευρά της η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού επιτήρησης» της εφαρμογής της συμφωνίας που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη εάν κλειστεί συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης