Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (EKT): Η κεντρική τράπεζα δεν θα επιλύσει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων κρατών - Διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού

Rehn (EKT): Η κεντρική τράπεζα δεν θα επιλύσει τα προβλήματα  των υπερχρεωμένων κρατών  - Διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού
Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις ανησυχίες για τις δημοσιονομικές ισορροπίες των υπερχρεωμένων κρατών να διαμορφώσουν τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας με μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ( σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η νομισματική της πολιτική θα μεταδίδεται ομοιόμορφα στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αποτρέποντας την αδικαιολόγητη αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων, επισημαίνει  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Olli Rehn, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιορίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού των περισσότερο υπερχρεωμένων μελών της ευρωζώνης μέσω της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν θα επιλύσει τα προβλήματα χρέους τους ούτε θα αφήσει τις ανησυχίες για τον εθνικό προϋπολογισμό να υπαγορεύσουν τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Rehn απαντώντας στις ανησυχίες των αγορών ότι η βοήθεια στα κράτη - μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους ισοδυναμεί με την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Νομισματική πολιτική και δημοσιονομική πολιτική

Η δράση της ΕΚΤ θα φτάσει μόνο μέχρι την αποτροπή «αδικαιολόγητων» κινήσεων της αγοράς και δεν θα βοηθήσει τις χώρες σε περίπτωση διαρθρωτικών προβλημάτων χρέους, επισημαίνει ο Rehn μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ντάλας.
«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να αποτρέψουμε (μονόπλευρη) τη δημοσιονομική ή και τη χρηματοπιστωτική κυριαρχία, για το θέμα αυτό», συνεχίζει και εξηγεί ότι αναφέρεται στην περίπτωση όπου η δημοσιονομική προσέγγιση και όχι η νομισματική υπαγορεύει την πολιτική tης κεντρικής τράπεζας.

Το νέο εργαλείο

Ο Rehn μίλησε λίγες μέρες αφότου τα στελέχη της ΕΚΤ επιτάχυναν τις εργασίες ώστε να διαμορφώσουν ένα εργαλείο για την καταπολέμηση πιθανών αδικαιολόγητων αποκλίσεων στα ομόλογα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 εν μέσω εκτίναξης των ιταλικών αποδόσεων. Ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ.
«Σε περίπτωση βαθύτερων διαρθρωτικών οικονομικών αδυναμιών και προβλημάτων βιωσιμότητας του χρέους, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενεργοποίησης των Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ)».
Οι ΟΜΤ είναι ένα πρόγραμμα αγοράς χρέους έκτακτης ανάγκης που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο εάν μια χώρα συμμετέχει σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα σε όλο τον κόσμο φέτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η Ιταλία, με ακαθάριστο χρέος περίπου 150% του ΑΕΠ, - μαζί με την Ελλάδα με χρέος που έχει υπερβεί τα 200% του ΑΕΠ - είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ ανέλαβε δράση αυτή την εβδομάδα, όταν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα στο spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ανήλθε σε 250 μονάδες βάσης.

H μετάδοση της νομισματικής πολτικής

Η βοήθεια προς μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης θα προσφερθεί ως το βαθμό που διασφαλίζεται ότι η νομισματική πολτική θα διαχεέται σε όλες τις χώρες του ευρώ και θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό,καταλήγει ο κεντρικός τραπαζίτης και προσθέτει ότι «ενώ η αλληλεπίδραση δημοσιονομικών-νομισματικών μέτρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής σε μια νομισματική ένωση όπως είναι η ευρωζώνη, δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης