Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eni: Κέρδισε μερίδιο στην επέκταση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάρ, ύψους 29 δισ. δολαρίων

Eni: Κέρδισε μερίδιο στην επέκταση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάρ, ύψους 29 δισ. δολαρίων
Το έργο θα περιλαμβάνει τέσσερις νέες μονάδες υγροποίησης, ή αλλιώς τρένα, που θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγική ικανότητα του Κατάρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 110 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026 από 77 εκατομμύρια τόνους.
Σχετικά Άρθρα

Η ιταλική εταιρεία Eni έγινε η δεύτερη ξένη εταιρεία που κερδίζει μερίδιο 3,1% στο έργο επέκτασης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάρ, συνολικού ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Eni θα αναλάβει μερίδιο 3,1% στο έργο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy, Saad Al-Kaabi, σε τελετή υπογραφής στη Ντόχα σήμερα Κυριακή 19/6.

Το έργο

Το έργο θα περιλαμβάνει τέσσερις νέες μονάδες υγροποίησης, ή αλλιώς τρένα, που θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγική ικανότητα του Κατάρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 110 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026 από 77 εκατομμύρια τόνους.
Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει εκτοξευθεί καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι τιμές σκαρφάλωσαν σε υψηλό 14 εβδομάδων την Πέμπτη, αφού η Gazprom PJSC μείωσε τις προμήθειες μέσω της μεγαλύτερης σύνδεσης αγωγού της με την ήπειρο, καθιστώντας τη διανομή φυσικού αερίου μια πραγματική πιθανότητα στην Ευρώπη.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, τόσο όσον αφορά τους προμηθευτές της όσο και τα είδη που χρησιμοποιεί.

Ο επόμενος επενδυτής

Η Qatar Energy αναμένεται να ανακοινώσει έναν ακόμη επενδυτή στο έργο τη Δευτέρα, αφού την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την TotalEnergies SE ως μέτοχο με ποσοστό 6,25% στην εγκατάσταση που είναι γνωστή ως North Field East.
Οι κινεζικές Sinopec και China National Petroleum Corp. αναμένεται να επενδύσουν μαζί με τις Exxon Mobil Corp. και ConocoPhillips.
Η Shell Plc υπέβαλε επίσης προσφορά για να συμμετάσχει στην επέκταση.
Ο Al-Kaabi δήλωσε προηγουμένως ότι η Qatar Energy στοχεύει να βρει επενδυτές για περίπου το 30% του έργου επέκτασης.
Η κρατική εταιρεία κατέχει μερίδια σε όλες τις προηγούμενες αναπτύξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ -- που κυμαίνονται σε μέγεθος από 63% έως 70% -- με τους διεθνείς μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους και τους βασικούς αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου να κατέχουν το υπόλοιπο.
Ενώ η Exxon Mobil, η ConocoPhillips, η Total και η Shell έχουν επενδύσει στο παρελθόν σε έργα φυσικού αερίου και LNG του Κατάρ, η συμμετοχή της Eni στο έργο North Field East είναι η πρώτη της ιταλικής εταιρείας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ.

Και νέα επέκταση από το 2023

Το Κατάρ σκοπεύει να ανακοινώσει εταίρους για μια ξεχωριστή επέκταση, γνωστή ως North Field South, στις αρχές του επόμενου έτους και θα αυξήσει τη δυναμικότητα σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε την Κυριακή ο Al-Kaabi.
Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Qatar Energy θα επιλέξει εταίρους μέχρι το τέλος του 2022.
Η εταιρεία εξετάζει επίσης περαιτέρω επεκτάσεις λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανέφερε το Bloomberg.
Έχοντας κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου για αρκετά χρόνια, το Κατάρ έχασε έδαφος από την Αυστραλία και στη συνέχεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι έτοιμες να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο φέτος.
Παρά την προσθήκη του North Field East, το Κατάρ θα παραμείνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2028 πίσω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μειώνονται συνεχώς οι ροές φυσικού αερίου από την Μόσχα

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή από αυτόν φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου της Σούντζα στην Ουκρανία μειώθηκε σε 41,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) το Σάββατο 18/6, από 41,9 mcm την Παρασκευή.
Αίτηση για την παροχή φυσικού αερίου μέσω άλλου σημαντικού σημείου εισόδου, αυτού στην Σοχρανίφκα, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.
Σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd, η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream.
Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντιμέτρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης (σ.σ. δελτίο)», προειδοποίησε ο Di Odoardo.


Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά στις παροχές φυσικού αερίου στην Ιταλία, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο είναι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εθελούσια μείωση παροχής ενέργειας σε βιομηχανίες και η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Η νέα αυτή φάση οφείλεται στη συνεχή μείωση των προμηθειών από την Ρωσία, τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Ο ιταλικός τύπος, πάντως, υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ιταλία άρχισε ήδη να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από την Αλγερία, απ΄ότι από την Ρωσική Ομοσπονδία.
«Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση και να αντίμετρά μας, είναι έτοιμα προς εφαρμογή», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης