Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Η Ρωσία δεσμεύεται για την ομαλή συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου

Ουγγαρία: Η Ρωσία δεσμεύεται για την ομαλή συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto -  Η Gazprom τηρεί τα χρονοδιαγράμματα

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουγγαρία και η Gazprom θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022.
Σε απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ύστερα την εισβολή της στην Ουκρανία, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στη Δανική Orsted και στη Shell Energy για τη σύμβασή της να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία.
Επίσης, διέκοψε τις προμήθειες στην Ολλανδική GasTerra ταυτόχρονα με τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία επειδή αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος συναλλαγών για τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων.

Επαφές με Miller και Novak

Ο Szijjarto δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak τον είχαν διαβεβαιώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ουγγαρίας που ορίζονται από τη σύμβασή της, επισήμανε ο Szijjarto.

H συμφωνία με την Gazprom

Σύμφωνα με μια συμφωνία με την Gazprom που υπεγράφη πέρυσι, η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της με τη Ρωσία, και επιπλέον 1 bcm μέσω αγωγού από την Αυστρία.
Η συμφωνία έχει ισχύ για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των εισαγόμενων ποσοτήτων μετά από 10 χρόνια.

Οι ροές φυσικού αερίου

Ο Szijjarto επισήμανε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, είναι σταθερή και ότι οι αποστολές φυσικού αερίου σε καθημερινή βάση είναι σύμφωνα με τη σύμβαση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία διακοπή.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υπολείπονταν της ζήτησης την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, καθώς η Ιταλία και η Σλοβακία ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο από το ήμισυ των συνηθισμένων όγκων μέσω του αγωγού Nordstream 1, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των ροών του ρωσικού αγωγού προς η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στριμωγμένη η Γερμανία

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 19 Ιουνίου η Γερμανία ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου για να προετοιμαστεί για την επόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμα και να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης