Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – βουλευτικές εκλογές 2022: Σκληρή μάχη ανάμεσα σε Macron και Melenchon - Νίκησε η ...αποχή με 54%

Γαλλία – βουλευτικές εκλογές 2022: Σκληρή μάχη ανάμεσα σε Macron και Melenchon - Νίκησε η ...αποχή με 54%
Στις εκλογές της Κυριακής 19/6 κρίνεται και η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Macron
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Το 38,11 %των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 19/6/2022 σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4%.
Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.
Σημειώνεται ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και συγκεκριμένα στο 70%, οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00, ώρα Γαλλίας, στο 10%των τμημάτων κλείνουν στις 19.00 και στο υπόλοιπο 20% των τμημάτων, δηλαδή αυτών που είναι μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20.00.
Τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος.
Οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι αξιόπιστες στο βαθμό που βασίζονται όχι σε έρευνες ψήφου, αλλά σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια.
Οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, με το κρίσιμο στοίχημα του E. Macron για να κερδίσει την πλειοψηφία και να ασκήσει για μια 5ετία ελεύθερος την πολιτική του να παραμένει ανοιχτό.
Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του απέναντι στην ακροδεξιά, ο Macron, ένας φιλελεύθερος κεντρώος ηγέτης, ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει εκ νέου απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που αποτελείται από 577 βουλευτές.
Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, αφού πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους, ήτοι περίπου 25 εκατ., δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για να ψηφίσουν παρά το γεγονός ότι διακυβεύονται πολλά, με βασικότερο το τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron θα κερδίσει την πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια με τα χέρια λυμένα ή αν θα υποχρεωθεί να κυβερνά αναζητώντας συμμαχίες δεξιά και αριστερά.
Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη του να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν και δεν φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς κερδίζοντας μεν περί τις 200 έδρες, που όμως είναι λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Jean Luc Melenchon να οριστεί νέος πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο στις 12/6 η προσκείμενη στον Macron παράταξη έλαβε, με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το 25,75% των ψήφων, ενώ η προσκείμενη στον Melenchon παράταξη, που κατήγγειλε λαθροχειρία, το 25,66%.
Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen, το οποίο ευελπιστεί να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι κάλπες και οι υποψήφιοι

Στον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι Γάλλοι ψηφοφόροι κλήθηκαν  να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν πρώτοι σε ψήφους στον πρώτο γύρο στις 12/6.
Ωστόσο, σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες οι υποψήφιοι είναι τρεις και σε άλλες πέντε.
Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Macron, 386 της παράταξης Melenchon , 208 της Marine Le Pen και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.
Μάλιστα, σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν ο υποψήφιος προσκείμενος στον Macron με υποψήφιο προσκείμενο στον Melenchon, σε 110 περιφέρειες του Macron με υποψήφιο της Marine Le Pen, σε 62 υποψήφιος του Melenchon με υποψήφιο της Marine Le Pen , ενώ σε 80 περιφέρειες υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.
Σημειώνεται ότι οι  Γάλλοι εκλογείς των υπερπόντιων περιοχών και του εξωτερικού ξεκίνησαν το Σάββατο (18/6/2022) να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών,  το αποτέλεσμα των οποίων θα προσδιορίσει το περιθώριο των ελιγμών, κυρίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, του προέδρου Emmanuel Macron για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης  Macron 

Στις σημερινές εκλογές κρίνεται και η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Macron που αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί εφόσον εκλεγούν, δίνοντας την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, καθώς στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και ταυτόχρονα υπουργός.
Ωστόσο, αν δεν εκλεγούν, θα φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποχή

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το ποσοστό της αποχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Melenchon κάλεσε επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες τους νέους ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών που στο πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών δεν ψήφισαν, να «ξυπνήσουν» διότι «διακυβεύεται το μέλλον τους» και να πάνε να ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης