Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Azovstal μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μαζί με πάνω από 2 εκατ. αμάχους

Ουκρανία: Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Azovstal μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μαζί με πάνω από 2 εκατ. αμάχους
Η Μόσχα είχε ανακοινώσει όταν αιχμαλώτισε τους μαχητές από την χαλυβουργία Azovstal ότι θα μεταφέρονταν στα εδάφη των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.
Σχετικά Άρθρα

Δύο αξιωματικοί των δυνάμεων που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Azovstal, στο λιμάνι της Μαριούπολης της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετήχθησαν στη Ρωσία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη των εκατοντάδων μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο, έπειτα από την πολιορκία της Μαριούπολης, που κράτησε μήνες.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει όταν τους αιχμαλώτισε ότι θα μεταφέρονταν στα εδάφη των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Επικαλούμενο πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, την οποία δεν κατονόμασε, το TASS μετέδωσε αργά χθες Σάββατο το βράδυ ότι ο Sviatoslav Palamar υποδιοικητής του τάγματος Azov, και ο Sergii Volinxki, ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων ναυτικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετήχθησαν στη Ρωσία.
Οι ειδικές δυνάμεις τους μετέφεραν από την Donetsk, περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, στο πλαίσιο "έρευνας", είπε η πηγή του TASS.
"Άλλοι αξιωματικοί διαφόρων ουκρανικών μονάδων επίσης μετήχθησαν στη Ρωσία", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Κιέβου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε επαφή με τους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στη χαλυβουργία Azovstal.
Το τάγμα Azov σχηματίστηκε από ακροδεξιούς το 2014 για να πολεμήσει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, προτού ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό.
Μαζί με την 36η ταξιαρχία τυφεκιοφόρων του ναυτικού ήταν μέρος της άμυνας του εργοστασίου.
Το Κίεβο επιδιώκει την ανταλλαγή όλων των στρατιωτικών που αιχμαλωτίστηκαν στη χαλυβουργία με ρώσους στρατιωτικούς που κρατά.
Όμως ορισμένοι πολιτικοί στη Ρωσία έχουν ζητήσει τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να περάσουν από δίκες.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις αρχές του Ιουνίου ότι 1.000 και πλέον από τους μαχητές που παραδόθηκαν στην Azovstal έχουν μεταχθεί σε τοποθεσίες στη Ρωσία που δεν κατονόμασαν στο πλαίσιο ερευνών.

Η Ρωσία λέει πως έχει υποδεχθεί 2 εκατομμύρια άμαχους

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ρώσος στρατηγός.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν 1,936 εκατ. ανθρώπους στη Ρωσία. Ανάμεσά τους ήταν 307.000 παιδιά.
Μόνο χθες Σάββατο, μεταφέρθηκαν στη ρωσική επικράτεια 29.730 άνθρωποι, ανάμεσά τους κάπου 3.500 παιδιά, πρόσθεσε ο στρατηγός Mikhail Mizinchev.
Η Μόσχα λέει ότι απομακρύνει άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες στις περιφέρειες Donetsk και Luhansk και τους μεταφέρει σε ασφαλείς ρωσικές περιοχές.
Το Κίεβο από την πλευρά του ερίζει πως ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν Ουκρανούς να πάνε σε εδάφη ελεγχόμενα από τα δικά του στρατεύματα και ότι τους εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους. Πολλοί εξ όσων μεταφέρθηκαν στη Ρωσία προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω τρίτων κρατών, προσθέτει η ουκρανική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης