Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒofA: Στο 40% οι πιθανότητες ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ το 2023 – Δεν θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός

ΒofA: Στο 40% οι πιθανότητες ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ το 2023 – Δεν θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός

Αποτέλεσμα της απότομης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed - Πάνω απο το 4% τα επιτόκια 

Σχετικά Άρθρα

Συμφωνώντας με ένα κύμα αρνητικών προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία, η Bank of America, που «βλέπει» τις πιθανότητες ύφεσης την επόμενη χρονιά (2023) να ανεβαίνουν στο 40%, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Οι αναλυτές της BofA Securities σε ανάλυσή τους εκτιμούν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, φτάνοντας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει η επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.
Συνάμα, παρά τις κινήσεις αυτές, θεωρούν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Κριτική στη Fed

«Οι χειρότεροι φόβοι μας για την Fed επιβεβαιώθηκαν: με την στρατηγική τους έπεσαν πολύ πίσω από την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων και τώρα παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι προσπαθώντας να προλάβουν» σχολίασε ο οικονομολόγος ΊIthan Harris, επικρίνοντας ουσιαστικά την στάση αναμονής που είχε υιοθετήσει επί αρκετούς μήνες η αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόβλεψη της BofA για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων είναι πως θα ανέβουν «πάνω από το 4%».
Να σημειωθεί πως μετά και το νέο άλμα των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κατά τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, τα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 1,75%.
Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο μιας ύφεσης για φέτος είναι πολύ χαμηλό, όμως το τοπίο προμηνύεται αρκετά διαφορετικό και σαφώς χειρότερο την ερχόμενη χρονιά.
Ωστόσο, για το 2024 η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» μια μετριοπαθή ανάκαμψη.

Υπό πίεση και η παγκόσμια οικονομία

Πάντως, οι αναλυτές της BofA εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι και για την πορεία συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας,λόγω της πίεσης που ασκεί ο πόλεμος στη Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά και η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα.
Στις νέες προβλέψεις τους εκτιμούν πως τα επίπεδα ανάπτυξης διεθνώς για φέτος θα διαμορφωθούν στο 3,2%, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης τους στο 4,3%.
Αναλόγως βλέπουν αυξημένα ρίσκα για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επόμενη χρονιά, κάτι που θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, όπως το αν τελικά η αμερικανική οικονομία «διολισθήσει» σε ύφεση, αλλά και την πορεία της κινεζικής οικονομίας, αν τα lockdowns λόγω της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων συνεχιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης