Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Από αμερικανικούς πυραύλους Harpoon χτυπήθηκε το ρωσικό ρυμουλκό στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Από αμερικανικούς πυραύλους Harpoon χτυπήθηκε το ρωσικό ρυμουλκό στη Μαύρη Θάλασσα
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να μην δώσει όπλα στην Ουκρανία ικανά να πλήξουν ρωσικό έδαφος, όπως τα πυραυλικά συστήματα που άρχισαν πρόσφατα να παρέχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία

Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon κατασκευής ΗΠΑ για να βυθίσουν ένα ρωσικό ρυμουλκό στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ενώ στη Μόσχα οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.
Πάντως είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα όπλα που της παρείχε η Δύση.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στο Twitter ότι «αποστρατιωτικοποίησε» το ρωσικό ρυμουλκό Vasiliy Bekh, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε.

Πλοίο για διάσωση

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι το Vasiliy Bekh μετέφερε προσωπικό, όπλα και πυρομαχικά στο Snake Island, αν και τα ρυμουλκά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ως πλοία μεταφοράς, καθώς είναι μικρότερα από τα περισσότερα πολεμικά πλοία.
Το Vasiliy Bekh έχει μήκος περίπου 56 μέτρα και σχεδιάστηκε για επιχειρήσεις διάσωσης, όπως η ρυμούλκηση σκαφών με πρόβλημα.
Η Δανία και η Βρετανία έχουν στείλει πυραύλους Harpoon στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν δύο εκτοξευτές Harpoon στο Κίεβο για πρώτη φορά ως μέρος ενός πακέτου όπλων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις

Ικανοί να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση άνω των 100 μιλίων, οι Harpoons έθεσαν στο στόχαστρο πολλά από τα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, διευρύνοντας την περιοχή όπου η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον της Ρωσίας.
Η Washington Post επικαλείται  αξιωματούχο του Πενταγώνου που λέει ότι το ναυτικό ρυμουλκό χτυπήθηκε με πύραυλο Harpoon...
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να μην δώσει όπλα στην Ουκρανία ικανά να πλήξουν ρωσικό έδαφος, όπως τα πυραυλικά συστήματα που άρχισαν πρόσφατα να παρέχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης