Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία – IfW Kiel: Πρόβλεψη για εκτόξευση του πληθωρισμού στο 7,4% και φρένο στην ανάπτυξη στο 2,1% για το 2022

Γερμανία – IfW Kiel: Πρόβλεψη για εκτόξευση του πληθωρισμού στο 7,4% και φρένο στην ανάπτυξη στο 2,1% για το 2022
Η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, σύμφωνα με το ινστιτούτο IfW Kiel
Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος των τιμών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των νέων lockdowns στην Κίνα επιβαρύνουν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι πιθανό να οδηγηθεί σε στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο.
Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του, το IfW Kiel αναμένει για το τρέχον έτος πληθωρισμό 7,4% - περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 - και αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,1%.
Το 2023, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Οι ανοδικές τάσεις της γερμανικής οικονομίας διατηρουνται, αλλά πλέον επιδρούν  με σημαντικά μειωμένη ισχύ», σχολιάζει ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα επιχειρηματικών κύκλων στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW Kiel), σχετικά με τις θερινές προβλέψεις για τη Γερμανία («Η ανάκαμψη σημειώνει επίπονη πρόοδο») και τον κόσμο («Η πληθωριστική ώθηση επιβραδύνει την οικονομική επέκταση»).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα πρέπει να επιστρέψει στο προ της κρίσης επίπεδό του το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια, με ρυθμούς της τάξης του 1%, να αυξηθεί αισθητά πιο έντονα και πάλι σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα.

Αποταμιεύσεις των νοικοκυριών

Η ανάκαμψη υποστηρίζεται αφενός από τα νοικοκυριά, τα οποία εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλές αποταμιεύσεις ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα της πανδημίας και μπορούν τώρα να τις ξοδέψουν.
Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε επίπεδο ρεκόρ.
Από την αρχή της πανδημίας, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε κατά 30%.
Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 15% της ετήσιας παραγωγής ή σε προστιθέμενη αξία περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα, και οι δύο τομείς έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες οικονομικές αναταράξεις.
Λόγω των δυσχερειών στον εφοδιασμό, η βιομηχανική παραγωγή ήταν πρόσφατα κατά 10% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν δυνατό να συμβεί ενόψει των εισερχόμενων παραγγελιών.
Οι δυσχέρειες είναι πιθανό να συνεχιστούν και το 2023, επιημαίνεται.

Αύξηση του κινδύνου για μόνιμα υψηλά πληθωρισμό

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά πλήττονται από την έντονη άνοδο των τιμών καταναλωτή, η οποία είναι ακόμη ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. ‘
Το 2022, το ποσοστό πληθωρισμού είναι πιθανό να φτάσει σχεδόν στο ρεκόρ του 7,4%, πολύ πάνω από τις αυξήσεις των τιμών κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970.
Το 2023, όταν οι περιορισμοί της προσφοράς θα αμβλυνθούν και οι τιμές του αργού πετρελαίου θα πάψουν να παρέχουν περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό, το ποσοστό είναι πιθανό να μειωθεί στο 4,2%.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-06-18_184342.png
Άτολμα βήματα..

«Η τρέχουσα πληθωριστική πίεση είναι κυρίως επίσης συνέπεια των μαζικών δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παγκοσμίως κατά τη φάση της πανδημίας, τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα πρώτα μηνύματά της για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ήρθαν πολύ αργά και μέχρι στιγμής ήταν πολύ άτολμα, δεδομένου ότι οι στόχοι έχουν χαθεί σημαντικά", λέει ο Kooths.

Στασιμοπληθωρισμός

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης της νομισματικής υποτίμησης μέσω υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Αυτό που μοιάζει τότε με σπιράλ μισθών-τιμών είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της χαμένης εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των τιμών.
Η Γερμανία οδεύει ούτως ή άλλως προς μακροπρόθεσμα χαμηλό ρυθμού ανάπτυξης - το αν αυτό θα μετατραπεί σε στασιμοπληθωρισμό είναι στα χέρια της νομισματικής πολιτικής».
Η ανάκαμψη της απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,1% και για τα δύο έτη πρόβλεψης μετά το 5,7% πέρυσι.

Δημοσιονομικά μεγέθη

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται σημαντικά
Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί επωφελούνται από την έντονη αύξηση των φορολογικών εσόδων στον τομέα των φόρων επί των πωλήσεων και των φόρων επί των κερδών και από το τέλος των «πανδημικών» πακέτων ενίσχυσης.
Επομένως, η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν το 2021. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) το 2022 και στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ (0,9%) το 2023.
Το ακαθάριστο επίπεδο χρέους αναμένεται τότε να είναι και πάλι κοντά στο 60%.
Οι Γερμανοί εξαγωγείς έχουν επίσης μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μόλις αμβλυνθούν οι δυσχέρειες στην προσφορά.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% το 2022 και στη συνέχεια κατά 6,5% το 2023.
Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,6% (2022) και 5,6% (2023) λόγω της υψηλής ζήτησης για κεφαλαιουχικά αγαθά και ταξίδια στο εξωτερικό.
Ειδικότερα λόγω των υψηλών τιμών των εισαγόμενων αγαθών - κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και του αδύναμου ευρώ - το πολύ επικριμένο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μειώνεται σημαντικά από πάνω από 7% σε 4,2% (2022) και 4,8% (2023).

Παγκόσμια οικονομία: οι προοπτικές είναι αισθητά πιο δυσοίωνες

Η παγκόσμια παραγωγή επιβαρύνεται επίσης από τον έντονο πληθωρισμό και τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό.
Επιπλέον, η αυστηρή πολιτική της Κίνας για τον Covid κοστίζει περίπου 0,2% ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 3,0% φέτος και κατά 3,2% το επόμενο έτος.
Μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες του IfW Kiel ήταν 0,5 και 0,4% υψηλότερες.
«Θα ήταν προβληματικό αν ο πληθωρισμός αποδεικνυόταν πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν οι κεντρικές τράπεζες», επισημαίνει ο Kooths.
«Τότε η νομισματική πολιτική θα πρέπει να βάλει φρένο περισσότερο από ό,τι έχει προβλεφθεί, προκαλώντας κίνδυνο ύφεσης στις προηγμένες οικονομίες και έντονης επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-06-18_184433.png
www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης