Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τις δηλώσεις Powell για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% - Στο +0,22% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,13%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τις δηλώσεις Powell για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% - Στο +0,22% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,13%
«Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν πραγματικά άγρια, είμαστε σε υφεσιακό περιβάλλον, δίχως αμφιβολία» υποστήριξε ο καθηγητής τους Wharton Business School, Jeremy Siegel.

Άνοδο σημείωσαν  οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 17 Ιουνίου μετά τις δηλώσεις του προέδρου Pοwell για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, στον απόηχο του sell off της προηγούμενης συνεδρίασης, η οποία πυροδοτήθηκε από τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και από τον φόβο για επερχόμενη ύφεση…
«Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν πραγματικά άγρια, είμαστε σε υφεσιακό περιβάλλον, δίχως αμφιβολία» υποστήριξε ο καθηγητής τους Wharton Business School, Jeremy Siegel.
Αναμφίβολα η μεταβλητότητα και οι όγκοι συναλλαγών μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε quadruple witching, δηλαδή την ταυτόχρονη λήξη παραγώγων με υποκείμενο στοιχείο δείκτες, futures που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές stock options και stock οptions που συνδέονται με δείκτες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του trading desk της JP Morgan, Αndrew Tyler, του οποίου η γνώση και η γνώμη, αν μη τι άλλο, έχουν βαρύνουσα σημασία γράφει πως η Fed θα προχωρήσει σε διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις φέτος (+175 μονάδες βάσης), ενώ η αγορά προεξοφλεί άνοδος +200 μονάδες βάσης (75 μ.β. τον Ιούλιο, 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο/Νοέμβριο και 25 μ.β. τον Δεκέμβριο).
Στη συνέχεια σημειώνει πως για τις εταιρείες του S&P 500 «βλέπει» το μέσο PE στο 15x, με τον δείκτη στην περίοδο της πανδημικής κρίσης να διαμορφώνεται στο 14,7x.
Έτσι, γράφει ο Tyler, «αν κάποιος αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα EPS για το 2023 κατά 20% (200 δολ. με 250 δολ. ανά μετοχή), προσαρμοσμένες στο πολλαπλάσιο 15x, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει στις 3.000 μονάδες μέχρι τον Οκτώβριο».
Εν προκειμένω επισημαίνεται πως αυτό δεν είναι κάποια καινούργια γνώση για τους αναγνώστες του Bankingnews.gr…
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,13%, στις 29.888 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,22%, στις 3.674 μονάδες.
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,43%, στις 10.867 μονάδες.
δσαφσαδφ.JPG
Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, οι τεχνολογικοί τίτλοι επανήλθαν σε θετικά πρόσημα.
H Apple ενισχύθηκε κατά 1,15%, η Microsoft κατά 1,09%, η Amazon πρόσθεσε 2,47%, η Meta 1,78% και η Alphabet σημείωσε άνοδο 1,05%.
Η Tesla μετά το -8,5% χθες, ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,72%, ενώ η Netflix έκλεισε στο +1,25%.

Στα μάκρο, στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ημέρα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, για πέμπτη συνεχόμενη συνάντηση.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική βιομηχανία μείωσε απροσδόκητα την παραγωγή της τον Μάιο.
Ειδικότερα, συρρικνώθηκε κατά 0,1 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα (Fed) την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,3%.
Τον Απρίλιο υπήρξε ακόμη αύξηση 0,8%.
Η παραγωγή στο σύνολό της –εκτός από τη βιομηχανία, λαμβάνονται υπόψη και οι προμηθευτές και η εξόρυξη– αυξήθηκε κατά 0,2%.
Λόγω του υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού σε περισσότερα από 40 χρόνια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο περισσότερο από ό,τι από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5%-1,75%). 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Merck βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Seagen, σε ένα deal δεκάδων δισ. δολαρίων εάν αυτό τελικά υλοποιηθεί, μετέδωσε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το εάν η εξαγορά θα ολοκληρωθεί, με το deal να ενδέχεται ακόμα και να αποβεί άκαρπο.
Η Seagen ειδικεύεται σε φάρμακα κατά του καρκίνου και η αξία κεφαλαιοποίησης της υπολογίζεται στα 28 δισ. δολάρια. 

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off της Πέμπτης, με τις κινήσεις των τραπεζών να καθορίζουν την πορεία των αγορών, εν μέσω των φόβων ύφεσης, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,65% στις 13.122 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,66%, στις 6.998 μονάδες.
Στις 5.882 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,43%, στις 21.788 μονάδες.

Κόντρα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες η BoJ - Διατηρεί τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια

Κόντρα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παραμένει η Bank of Japan, διατηρώντα τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, με φόντο την υποτίμηση του γεν, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι πρέπει να «παρακολουθήσει στενά» τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην οικονομία.
Στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η BoJ διατήρησε τον στόχο της -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τη δέσμευσή της να καθοδηγήσει τη 10ετή απόδοση στο 0% με ψήφους 8-1.

Διευρύνεται το χάσμα

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην BoJ και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αυστηροποιούν επιθετικά την πολιτική τους για να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
«Υπήρχαν εικασίες ότι η Bank of Japan θα μπορούσε να τροποποιήσει την πολιτική thw για να αντιμετωπίσει τις νομισματικές κινήσεις, αλλά η απάντηση από την κεντρική τράπεζα ήταν αρνητική», δήλωσε ο Shotaro Kugo, οικονομολόγος στο Daiwa Institute of Research

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης