Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναι» Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας αλλά... αργεί η ένταξη στην ΕΕ

«Ναι» Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας αλλά... αργεί η ένταξη στην ΕΕ
Την θετική εισήγηση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Zelensky με Tweet του κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση»
Σχετικά Άρθρα

Η Κομισιόν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δίνοντας το πρώτο πράσινο φως, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία και παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κάποια κράτη -μέλη, με τη διαδικασία ωστόσο να αναμένεται μακρά και δύσκολη.
«Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ.
Η Επιτροπή της ΕΕ τάσσεται υπέρ του να γίνει η χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποια έρχεται πριν από τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας, σημειώνει ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
«Έχουμε ένα σαφές μήνυμα - και αυτό είναι ότι ναι, η Ουκρανία αξίζει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, ναι, η Ουκρανία πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη ως υποψήφια χώρα. Αυτό γίνεται με την κατανόηση ότι έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά μένει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά.
Ολόκληρη η διαδικασία βασίζεται στην αξιοκρατία, επομένως προχωρά αδιάκοπα και η πρόοδος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ουκρανία.
Είναι λοιπόν στα χέρια της Ουκρανίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν. 
Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο επιδιώκει η Ουκρανία από το 2014, όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο ανέτρεψαν τον μη δημοφιλή φιλορώσο πρόεδρο, θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία της δηλαδή από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία να προστεθεί σε μια εμπορική ένωση.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση - σύσταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής έρχεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη Scholz, Macron, Draghi (16/6) στο Κίεβο, από όπου δήλωσαν πως είναι υπέρ της άμεσης ένταξης της χώρας που πλήττεται από τον πόλεμο τους τελευταίους μήνες μετά την ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, η πορεία προς την ένταξη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Η ανάρτηση Zelensky

Την θετική εισήγηση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Zelensky με Tweet του κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση» της Κομισιόν χαρακτηρίζοντας το ως ένα πρώτο θετικό βήμα για την ένταξη στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Η διεύρυνση της ΕΕ ως μια πολιτική, έχει επίσης μείνει στάσιμη από το 2018. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα φέρουν και άλλες υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) στην Ένωση.

Scholz, Macron, Draghi από Κίεβο: Υπέρ της άμεσης υποψηφιότητας της Ουκρανίας για την ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας δήλωσαν χθες 16/6 από το Κίεβο πως τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Macron, μετά τις συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, συνοδευόμενος από τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, τον ιταλό πρωθυπουργό Dradgi και τον ρουμάνο πρόεδρο Klaus Jiohanis.
«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτήν τη θέση.
Η Ιταλία «θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Mario Draghi, «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Emmanuel Macron, διαβεβαίωσε ξανά τον ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».
Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Πράσινο φως και για τη Μολδαβία

Την ίδια ώρα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να οριστείκαι η Μολδαβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, και η Γεωργία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και δέχθηκε μερική εισβολή από το Κρεμλίνο το 2008, ζήτησαν επίσης να ενταχθούν στην ΕΕ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής.
Η Κομισιόν εκφράστηκε θετικά  για ως προς την προοπτική του να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ η Μολδαβία, ωστόσο, όσον αφορά τη Γεωργία ανακοίνωσε ότι πρέπει πρώτα να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιφυλάξεις από την Ολλανδία

Σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί προέτρεψαν την Επιτροπή της ΕΕ να ακολουθήσει μια «αυστηρή» προσέγγιση για να αποφασίσει εάν η Ουκρανία αξίζει να μπει στο τρένο της διεύρυνσης.
Το άτυπο ολλανδικό έγγραφο για την αίτηση της Ουκρανίας, το οποίο επικαλείται το EUobserver την Πέμπτη, αλλά εστάλη στην Επιτροπή νωρίτερα, αναφέρει: «Η Ολλανδία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διαδικασία διεύρυνσης».
Αναφέρει επίσης ότι «επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για δίκαιες και αυστηρές προϋποθέσεις» για την προώθηση της ένταξης της Ουκρανίας.
Η σύσταση της Επιτροπής θα πρέπει να είναι "ποιοτική" και θα πρέπει να "επεξεργάζεται" ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιήσει η Ουκρανία στο μέλλον, προσθέτει η ολλανδική εφημερίδα, πριν απαριθμήσει δύο σελίδες μεταρρυθμιστικές "προτεραιότητες", όπως η ποινικοποίηση του μίσους κατά της κοινότητας LGBTI.

Η Πορτογαλία προειδοποιεί: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δημιουργεί «ψευδείς προσδοκίες»

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένταξη της Ουκρανίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa.
«Η καλύτερη στήριξη που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία είναι να διατηρήσει την ενότητα της» δήλωσε ο Costa μιλώντας στους Financial Times. «Το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η ευρωπαϊκή ενότητα» δήλωσε και προειδοποίησε ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας θα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ενότητα του μπλοκ και θα δημιουργούσε μόνο «ψευδείς προσδοκίες» στην κατεστραμμένη πλέον από τον πόλεμο χώρα με μια κατεστραμμένη οικονομία.
Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει «χρόνια» ή ίσως ακόμη και «δεκαετίες».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έφτασε στο σημείο να επισημάνει σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες».
Αυτό έχει προκαλέσει ίσως άλλους ηγέτες της ΕΕ να μιλήσουν με σκεπτικισμό, με τελευταίο να είναι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος είπε περαιτέρω: «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να δημιουργηθούν ψευδείς προσδοκίες που γίνονται πικρή απογοήτευση. Λιγότερες νομικές συζητήσεις, περισσότερες πρακτικές λύσεις».

Peskov για ευρωπαϊκή προοπτική Ουκρανίας: Παρακολουθούμε με αυξημένη προσοχή

Την θέση πως η Ρωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή τη σύσταση της Κομισιόν να παραχωρηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επισημαίνοντας παράλληλα το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ.
«Το θέμα απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας επειδή γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη για το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ
Υπάρχουν διάφορες μεταμορφώσεις που παρατηρούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο» υπογράμμισε ο Peskov, τονίζοντας ότι ο στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «να σώσει και να προστατεύσει» τον πληθυσμό της ανατολικής περιοχής του Donbass «από τις βάρβαρες επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου».
Επιπλέον, ο Peskov υπογράμμισε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά όπως είπε, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες προερχόμενες από την ουκρανική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης