Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία - Χωρίς φυσικό αέριο η Γαλλία - Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις σε Γερμανία, Ιταλία

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία - Χωρίς φυσικό αέριο η Γαλλία - Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις σε Γερμανία, Ιταλία
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1
Σχετικά Άρθρα

Σε μια επίδειξη ισχύος που τινάζει στον αέρα τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, η Μόσχα κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα σε ευρωπαϊκές χώρες, με... αφορμή το τεχνικό πρόβλημα που εντοπίστηκε στον αγωγό Nord Stream.
Έτσι, μετά τη Γερμανία και την Ιταλία όπου έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντικές μειώσεις στις ροές φυσικού αερίου, χωρίς αέριο μένει και η Γαλλία. Ειδικότερα, η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας». Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.
Ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.

Τα προβλήματα στον Nord Stream

Η Ρωσία, επικαλούμενη προβλήματα στην επισκευή των τουρμπίνων, προειδοποίησε χθες (16/6/2022) ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream θα μπορούσαν να διακοπούν.
Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η Gazprom, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό.

Μειωμένες ροές στη Γερμανία

Οι ροές φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία διακόπηκαν δύο φορές αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της χώρας είπε ότι είχε στόχο να σπείρει την αβεβαιότητα και να ανεβάσει τις τιμές των καυσίμων.
Ειδικότερα, από νωρίς πρωί της Πέμπτης, η Gazprom άρχισε να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του Nord Stream στα 67 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα. Η μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε, αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.
Συνολικά η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Η Ιταλική Eni περαιτέρω μειώση των ροών αερίου από την Gazprom

Την ίδια στιγμή, η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε σήμερα (17/6/2022) ότι θα λάβει μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom σήμερα, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες.
«Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός στον ιστότοπό του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε χθες (16/6/2022) πως οι μειώσεις των προμηθειών δεν ήταν προσχεδιασμένες και έχουν σχέση με θέματα συντήρησης, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi, απέρριψε την εξήγηση αυτή.
«Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε πως αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του αερίου, όπως χρησιμοποιούν και τα σιτηρά για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Draghi σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε διαρκή πτώση, οι εξαγωγές ρωσικού αερίου 

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή πτώση αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Περίπου οι μισές ξένες εταιρίες, που έχουν συμβόλαιο προμήθειας αερίου με την Gazprom, έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να πληρώσουν το ρωσικό αέριο, είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης