Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι κραχ στην Wall - Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 μηνών - Στην εβδομάδα -1,3% ο Nasdaq

Μίνι κραχ στην Wall - Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 μηνών - Στην εβδομάδα -1,3% ο Nasdaq
Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στη Wall Street, σήμερα, Παρασκευή, στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων, που αποτέλεσαν βαρίδι κυρίως για τον τεχνολογικό κλάδο. Δύσοιωνα τα μηνύματα για τους Αμερικανούς επενδυτές και από την Ετυρώπη, καθώς δεν βρέθηκε ουσιαστική λύση στην κρίση χρέους, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
H χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τεσσάρων μηνών για την Wall, με τον Nasdaq να καταγράφει πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στο -1,52% και στις 13.344 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -1,66% και στις 1.433 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -2,19% στις 3.006 μονάδες.
Πτώση -0,33%, στα 3,04 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 3,01 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,08 δολάρια το υψηλό.
Στην εβδομάδα, o Dow κατέγραψε άνοδο +0,1% , ο Nasdaw πτώση -1,3% και ο S&P 500 άνοδο +0,3%.
Νωρίτερα, μειώθηκαν τα κέρδη της Microsoft κατά 22% το πρώτο τρίμηνο, μέχρι το Σεπτέμβριο, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανάμεναν μικρότερη υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία κατέγραψε τριμηνιαία κέρδη ύψους 4,47 δισ. δολάρια, από 5,74 δισ. δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο. Ο λόγος γι’ αυτή τη πτώση είναι η μείωση των πωλήσεων στους υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, δήλωσε η εταιρεία. Σημαντικό ρόλο πάντως, έχει και η αναμενόμενη κυκλοφορία των νέων συστημάτων Windows και Office, γεγονός που αναμένετε να δώσει ώθηση στις πωλήσεις υπολογιστών και tablet, που θα έχουν αυτό λογισμικό.
Παράλληλα, στα 840 δολάρια χαμήλωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Google η Nomura. Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε τοποθετήσει την τιμή-στόχο στα 900 δολάρια. Χθες προκλήθηκε «σεισμός» στη Wall Street με τη μετοχή της εταιρείας να οδηγείται σε κάθετη πτώση, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Η αναστολή διήρκεσε για 40 λεπτά.  Αιτία στάθηκε η ανακοίνωση της Google που ανέφερε πως το κέρδος ανά μετοχή την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 9,03 δολάρια (συνολικά στα 2,18 δισ. δολάρια), τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 10,65 δολάρια ανά μετοχή.
Επίσης, μείωση 3,8% κατέγραψε η ζήτηση για αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, στα 18,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Το ύψος της ζήτησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 1996, σύμφωνα με την American Petroleum Institute. Σε σχέση με τον Αύγουστο η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 2,1%, ενώ στο εννεάμηνο κατέγραψε πτώση 2,4% στα 18,505 εκατ. βαρέλια. Τον Αύγουστο η ημερήσια ζήτηση για βενζίνη σημείωσε πτώση 2% σε ετήσια βάση, στα 8,572 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ στο εννεάμηνο μειώθηκε 0,7%, στα 8,73 εκατ. βαρέλια.
Την ίδια στιγμή, πτώση 1,7%  στα 4,75 εκατ. δολάρια κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.  Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 1,5%. Οι μεταπωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 11% σε βάση 12 μηνών. Σημειωτέον, η μέση τιμή πώλησης τον  Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στα 183.900 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 11,3%, στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2005.
Ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 8,3% τα κέρδη της General Electric Co. (GE), το τρίτο τρίμηνο, καθώς είδε τα έσοδά της από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της ανεβαίνουν, αν και οι παραγγελίες υποδομών μειώθηκαν. Η GE ανακοίνωσε κέρδη ύψους 3,49 δισ. δολαρίων ή 33 σεντς ανά μετοχή, έναντι 3,22 δισ. δολαρίων ή 22 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά της κέρδη ήταν στα 36 σεντς ανά μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 36,35 δισ. δολάρια.  Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters, ανέμεναν κέρδη 36 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 36,94 δισ. δολάρια.
Τέλος, ανοδική πορεία έχει καταγράψει η κεφαλαιακή επάρκεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, γεγονός που συνάδει με τις προσπάθειες συμμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου με τις επιταγές  της Βασιλείας ΙΙΙ, υπογράμμισε σε έκθεσή της η Fitch.  Βασική αιτία της ενίσχυσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 για τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η μείωση των ρισκογόνων στοιχείων ενεργητικού στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες (SIFIs) οφείλουν να διατηρούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε υψηλά επίπεδα, μέσω ενός κεφαλαιακού buffer, ικανού να απορροφά τις απομειώσεις τους.
Εν τω μεταξύ, η Fitch  διέτεινε πως ο ενθουσιασμός που έχει ανακύψει από την ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων θα πρέπει να μετριάσει. Ειδικότερα, τα υφιστάμενα μακροοικονομικά δεδομένα αναδεικνύουν το συμπέρασμα πως ο κλάδος των ακινήτων αποκτά ισχυρή δυναμική. Ωστόσο, η Fitch επισημαίνει πως οι τάσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και η υψηλή ανεργία θέτουν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη. Παράλληλα, τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και η κρίση της Ευρώπης συντελούν στην παράταση της κακής οικονομικής κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης