Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Trump πίεζε τον Pence να μην επικυρώσει τη νίκη Biden - Οι απειλές για κρεμάλα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Trump πίεζε τον Pence να μην επικυρώσει τη νίκη Biden - Οι απειλές για κρεμάλα
Ο πρώην πρόεδρος Trump πίεσε τον αντιπρόεδρo Pence να μην επικυρώσει τη νίκη Biden στις προεδρικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Εμπρηστικές αναρτήσεις στο Twitter, ένα απειλητικό τηλεφώνημα, εμπρηστικός λόγος: η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε χθες Πέμπτη τις πιέσεις που άσκησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στον αντιπρόεδρό του Mike Pence προκειμένου να προσπαθήσει να τον εμποδίσει να επικυρώσει τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020.
“Ο πρόεδρος ενημερώθηκε επανειλημμένα ότι ο αντιπρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά άσκησε δημοσίως πίεση στον Mike Pence για να κάνει ακριβώς αυτό”, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Pit Aguilar.
Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο έρευνας η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμεί να αποδείξει ότι η απόρριψη των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από τον Τραμπ δεν ήταν απλώς η αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να χάνει, αλλά μέρος της στρατηγικής του για να διατηρήσει την εξουσία.
Σύμφωνα με το AFP, η χθεσινή ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στη συνταγματική διαδικασία μέσω της οποίας εκλέγονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ, την τελετή επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από τον Πενς ενώπιον του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Συνήθως η τελετή αυτή είναι απλώς τυπική.

Οι ισχυρισμοί Trump

Ο Trump τότε είχε ισχυριστεί ότι οι αντιπρόεδροι έχουν την εξουσία να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που νομικοί αλλά και σύμβουλοι του Pence έχουν διαψεύσει.
Ο Greg Jakob, τότε σύμβουλος του Αμερικανού αντιπροέδρου, κατέθεσε στην επιτροπή ότι “η εξέταση του κειμένου, η ιστορία και ειλικρινά η κοινή λογική” επιβεβαίωσαν ότι ο Pence δεν είχε την εξουσία να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η επιτροπή αποκάλυψε επίσης μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Trump με τον Pence το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021.
“Η συζήτηση ήταν τεταμένη”, δήλωσε η Ivanka Trump κόρη του πρώην προέδρου, η οποία βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο την ώρα του τηλεφωνήματος.
Άλλοι σύμβουλοι του Trump δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έβρισε επανειλημμένα τον Pence.
Μία ώρα αργότερα ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε για τελευταία φορά να αναγκάσει τον Πενς να υποκύψει στο αίτημά του δηλώνοντας σε ομάδα υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον: “Μάικ Πενς, ελπίζω ότι θα πολεμήσετε για το καλό της χώρας μας, του Συντάγματός μας. Διαφορετικά θα απογοητευθώ πολύ”.

«Κρεμάστε τον Mike Pence»

Λίγα λεπτά αργότερα ο Pence δημοσίευσε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του προέδρου.
Την ίδια ώρα διαδηλωτές υπέρ του Trump άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Κογκρέσο.
Η διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων διακόπηκε βίαια.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του Κογκρέσου απομακρύνονται από το ημικύκλιο ο Τραμπ σχολιάζει ενοχλημένος στο Twitter ότι ο Πενς “δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει τη χώρα”.
Το πλήθος που έχει εισβάλει στο Καπιτώλιο φωνάζει “κρεμάστε τον Mike Pence”.
Σε προηγούμενες ακροάσεις σύμβουλοι του Trump δήλωσαν στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο πρώην πρόεδρος σχολίασε στις προτροπές αυτές των υποστηρικτών του λέγοντας “του αξίζει”.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης