Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο +1% ο DAX - Τα futures της Wall +0,8%

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο +1% ο DAX - Τα futures της Wall +0,8%
Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σχετικά Άρθρα
Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off της Πέμπτης, με τις κινήσεις των τραπεζών να καθορίζουν την πορεία των αγορών, εν μέσω των  φόβων ύφεσης, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύεται 1% στις 13.172 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες απώλειες στο -3,3%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 7.088 μονάδες.
Στις 5.927 μονάδες με άνοδο 0,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1.3% στις 22.018 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,7% στις 8.138 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο 0,8%, μετά το μίνι κραχ της Πέμπτης.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να υποχωρεί 1,5% στα 122,5 ευρώ.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,6% στα 118,3 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει απώλειες 120,5% στα 120,58 δολ. το βαρέλι.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ημέρα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης,  για πέμπτη συνεχόμενη συνάντηση.

Eurostat: Πληθωρισμός 10,5% στην Ελλάδα τον Μάιο 2022, ρεκόρ 8,1% στην Ευρωζώνη

Στο 10,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο 2022, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε ρεκόρ 8,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,1% τον Μάιο από 7,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Σύμφωνα με την Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση σε Εσθονία (20,1%), Λιθουανία (18,5%) και Λετονία (16,8%), ενώ οι μικρότερες πιέσεις καταγράφονται σε Γαλλία (5,8%), Μάλτα (5,8%) και Φινλανδία (7,1%).
eurostat1_8.png
 
Κόντρα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες η BoJ - Διατηρεί τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια

Κόντρα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παραμένει η Bank of Japan, διατηρώντα τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, με φόντο την υποτίμηση του γεν, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι πρέπει να «παρακολουθήσει στενά» τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην οικονομία.
Στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η BoJ διατήρησε τον στόχο της -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τη δέσμευσή της να καθοδηγήσει τη 10ετή απόδοση γύρω στο 0% με ψήφους 8-1.

Διευρύνεται το χάσμα


Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην BoJ και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αυστηροποιούν επιθετικά την πολιτική τους για να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
«Υπήρχαν εικασίες ότι η Bank of Japan θα μπορούσε να τροποποιήσει την πολιτική thw για να αντιμετωπίσει τις νομισματικές κινήσεις, αλλά η απάντηση από την κεντρική τράπεζα ήταν αρνητική», δήλωσε ο Shotaro Kugo, οικονομολόγος στο Daiwa Institute of Research

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης