Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ασυνήθιστα μεγάλη η αύξηση επιτοκίων που αποφασίσαμε - Στο τραπέζι και νέα αύξηση 75 μ.β. για τον Ιούλιο

Powell (Fed): Ασυνήθιστα μεγάλη η αύξηση επιτοκίων που αποφασίσαμε - Στο τραπέζι και νέα αύξηση 75 μ.β. για τον Ιούλιο
Ο πρόεδρος της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της
Σχετικά Άρθρα
Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ήταν επιβεβλημένη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο, τόνισε ο πρόεδρος της Fed J. Powell, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντεξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Όπως ανέφερε, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε αρχίσει να σταθεροποιείται.
Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε «πολύ υψηλά επίπεδα», γεγονός που όπως τόνισε οδήγησε την Fed να «προσαρμόσει» την πολιτική της και «θα συνεχίσει να το κάνει» και στη συνέχεια.
Ο Powell τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη δυσκολίες που προκαλεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά την σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι αποτελεί μια «ασυνήθιστη κίνηση», που ήταν όμως απαραίτητη λόγω της απρόσμενης εκτίναξης που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο, ενώ δεν απέκλεισε μια ανάλογη αύξηση και τον επόμενο μήνα.
O Powell πρόσθεσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης θα είναι «πιθανότατα» στο τραπέζι και κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν τις αποφάσιες τους με βάση οικονομικά δεδομένα.
«Σαφώς η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα γίνουν συνήθεις», δήλωσε ο Powell, καταλήγοντας:
«Με βάση της σημερινές προβλέψεις, μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανή στην επόμενη συνάντησή μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης