Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, στο 1,5% - Στο 3,4% ως το τέλος του 2022

Η Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, στο 1,5% - Στο 3,4% ως το τέλος του 2022
H Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%...

Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, τα μέλη της FOMC «έδειξαν» ισχυρότερες αυξήσεις στο μέλλον, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον Δεκέμβριο του 1981.
Σύμφωνα με το «dot plot» των προσδοκιών των μελών, το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα κλείσει το έτος στο 3,4% - μια ανοδική αναθεώρηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου.
Στη συνέχεια, η FOMC «βλέπει» το βασικό επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται στο 3,8% το 2023, μια πλήρης ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα.

Επίσης, οι policy makers της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω σημαντικά τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ μόλις 1,7%, από 2,8% από τον Μάρτιο.
Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά στο 5,2% φέτος από 4,3%, αν και ο βασικός πληθωρισμός (PCE), που αποκλείει την ταχεία αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας, προβλέπεται στο 4,3%, μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη προβολή.
Ο PCE διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάιο, επομένως οι προβλέψεις της Τετάρτης προβλέπουν χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές τους επόμενους μήνες.
Γενικότερα, πάντως, η δήλωση της επιτροπής σκιαγράφησε σε μεγάλο βαθμό μια αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας - ακόμη και με υψηλότερο πληθωρισμό.
«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η δήλωση.
«H ανάκαμψη της απασχόλησης ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ανατιμήσεις».
Πράγματι, οι εκτιμήσεις, όπως εκφράζονται μέσω των οικονομικών προβολών της Επιτροπής των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, «βλέπουν» τον πληθωρισμό να κινείται απότομα προς χαμηλότερα επίπεδα το 2023, στο 2,6% και στο 2,7%. 
Μακροπρόθεσμα, η oπτική της FOMC δείχνει να ταιριάζει, σε μεγάλο βαθμό, με τις προβλέψεις της αγοράς, οι οποίες βλέπουν μια σειρά από αυξήσεις που θα ανεβάσουν το επιτόκιο σε περίπου 3,8% - το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2007.
1_362.JPG
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση έλαβε το πράσινο φως από όλα τα μέλη της FOMC, εκτός από την Πρόεδρο της Fed του Κάνσας Σίτι, Esther George, η οποία ψήφισε αύξηση 0,5%.
Επισημαίνεται πως οι τράπεζες χρησιμοποιούν το επιτόκιο ως σημείο αναφοράς για το τι χρεώνουν η μία την άλλη.
Ωστόσο, επηρεάζει επίσης πληθώρα προϊόντων χρέους, όπως στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων. 
Καταγραφή_238.JPG
Τέλος το 2%...

Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί πως από τη δήλωση της FOMC έχει αφαιρεθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο ύψος του 2%... εφόσον η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή.
Η δήλωση σημειώνει μόνο ότι η Fed «είναι αφοσιωμένη» στον στόχο.
Δυστυχώς, η νομισματική σύσφιξη λαμβάνει χώρα ενώ η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί, ενώ οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται - μια κατάσταση γνωστή ως στασιμοπληθωρισμός.

Powell (Fed): Ασυνήθιστα μεγάλη η αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. που αποφασίσαμε

Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ήταν επιβεβλημένη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο, τόνισε ο πρόεδρος της Fed J. Powell, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντεξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Όπως ανέφερε, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε αρχίσει να σταθεροποιείται.
Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε «πολύ υψηλά επίπεδα», γεγονός που όπως τόνισε οδήγησε την Fed να «προσαρμόσει» την πολιτική της και «θα συνεχίσει να το κάνει» και στη συνέχεια.
Ο Powell τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη δυσκολίες που προκαλεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά την σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι αποτελεί μια «ασυνήθιστη κίνηση», που ήταν όμως απαραίτητη λόγω της απρόσμενης εκτίναξης που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο, ενώ δεν απέκλεισε μια ανάλογη αύξηση και τον επόμενο μήνα.
O Powell πρόσθεσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης θα είναι «πιθανότατα» στο τραπέζι και κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν τις αποφάσιες τους με βάση οικονομικά δεδομένα.
«Σαφώς η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα γίνουν συνήθεις», δήλωσε ο Powell, καταλήγοντας:
«Με βάση της σημερινές προβλέψεις, μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανή στην επόμενη συνάντησή μας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης