Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Οι πωλήσεις κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν λόγω του πολέμου

Τουρκία: Οι πωλήσεις κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν λόγω του πολέμου
Πλούσιοι Ρώσοι ρίχνουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι πωλήσεις ακινήτων στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς οι αγορές από ξένους εκτινάχθηκαν, με τους Ρώσους να βρίσκονται στην κορυφή των αγοραστών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Η αύξηση ήταν της τάξης του 107,5% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα σε 122.768 κατοικίες, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat), παρά το υψηλό κόστος δανεισμού και τις σπειροειδείς τιμές.
Τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάιο του περασμένου έτους είχαν δει τις πωλήσεις να πέφτουν στις 55.166 μονάδες.

Ενυπόθηκα δάνεια

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων τον Μάιο αυξήθηκαν 177,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 29.335, αντιπροσωπεύοντας το 23,9% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου.
Η άνοδος έρχεται εν μέσω μείωσης της προσφοράς και εκτίναξης των τιμών, αλλά τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βλέπουν τα ακίνητα ως ελκυστικό επενδυτικό εργαλείο για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών, σχεδόν 73,5%.

Η Κωνσταντινούπολη στο επίκεντρό του real estate

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας από άποψη πληθυσμού, είχε τη μερίδα του λέοντος με 22.148 μονάδες τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 18%.
Ακολούθησαν η πρωτεύουσα Άγκυρα με 11.497 πωλήσεις κατοικιών και η Σμύρνη με 7.159 πωλήσεις.

Οι Ρώσοι είναι κορυφαίοι αγοραστές

Οι πωλήσεις σε αλλοδαπούς αυξήθηκαν κατά 235,7% από έτος σε έτος σε 5.962 μονάδες, ανέφερε το ινστιτούτο, μετά από αύξηση 58,1% τον Απρίλιο, καθώς προσπάθησαν να επωφεληθούν από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που απονέμει τουρκική υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν σπίτια.
Ο Gül Gül, ιδρυτής της εταιρείας πώλησης ακινήτων Golden Sign, είπε ότι οι ξένοι συσσωρεύτηκαν στην αγορά ακινήτων μετά την ανακοίνωση του μέτρου τον περασμένο μήνα.
«Οι ξένοι έκαναν έντονες αγορές για να μην επηρεαστούν από την αύξηση των τιμών», είπε.
Ακολούθησαν Ιρανοί και Ιρακινοί με 736 και 617 σπίτια, αντίστοιχα. Ρώσοι και Ουκρανοί αποτελούσαν πάνω από το 25% των πωλήσεων σε ξένους, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Πλούσιοι Ρώσοι ρίχνουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και των ασφυκτικών κυρώσεων της Δύσης, λένε πολλές εταιρείες ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης