Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Παιδιά διαγνώστηκαν με διαβήτη μετά από εμβολιασμό για τον COVID-19

Κίνα: Παιδιά διαγνώστηκαν με διαβήτη μετά από εμβολιασμό για τον COVID-19
Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο 1,01 ασθενείς σε κάθε 100.000 άτομα και περίπου 1,93 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 0-14 ετών, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη BMJ του 2018.
Σχετικά Άρθρα
Δάκρυα έτρεχαν στα μάτια του 5χρονου νηπιαγωγού κάθε φορά που έβλεπε άλλα παιδιά να τσιμπολογούν - μια πολυτέλεια για το αγόρι από τότε που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 στα τέλη Ιανουαρίου.
Η διάγνωση ήρθε 1 1/2 μήνα αφότου πήρε τη δεύτερη δόση του κινεζικού εμβολίου για τον COVID-19.
Τα σημάδια παρακέντησης γεμίζουν κάθε δάχτυλο και των δύο χεριών του αγοριού λόγω του συνεχούς τρυπήματος που απαιτείται για την παρακολούθηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα του, σύμφωνα με τον πατέρα του. Λαμβάνει τέσσερις δόσεις ινσουλίνης κάθε μέρα και κάθε γεύμα ζυγίζεται και μετριέται για υδατάνθρακες.
Το αγόρι ανήκει σε μια ομάδα μεταξύ 600 και 1.000 παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 από τον περασμένο Οκτώβριο έως τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν οι γονείς.
Το Πεκίνο ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία στα τέλη Οκτωβρίου για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 3 έως 11 ετών - την ηλικιακή ομάδα που καλύπτει τους περισσότερους από τους διαβητικούς ασθενείς.

Στις 31 Μαΐου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, οι γονείς τους έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας την προσοχή του κοινού

«Αρχικά δεν το συνδέσαμε με εμβόλια, αλλά σκεπτόμενοι τα παιδιά μας δεν είχαν καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, η μόνη αλλαγή ήταν να κάνουν το εμβόλιο και είχαν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό», έγραψαν στην επιστολή που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται ο Wei Boxing, ένας Κινέζος ακτιβιστής στον τομέα της υγείας.

Τι ξέρουμε για τον διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα ενδεικτικά του σημάδια περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνουρία, ακούσια απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα, πείνα, κόπωση και θολή όραση.
Αναπτύσσεται συνήθως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ειδικά σε άτομα ηλικίας περίπου 13 και 14 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα γονίδια και η έκθεση σε ιούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ασθένεια.
Η επιστολή των γονέων ήρθε μήνες αφότου εκατοντάδες γονείς ισχυρίστηκαν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 προκάλεσαν στα παιδιά τους λευχαιμία.
Πολλοί από αυτούς που έχουν διαγνωστεί με λευχαιμία είναι μεταξύ 3 και 11 ετών.
Στην Κίνα, περίπου το 86,4 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών, και όλοι όσοι είναι μεταξύ 12 και 17 ετών, έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Χαμένη παιδική ηλικία

Το 5χρονο αγόρι κανόνισε την πρώτη του δόση από το νηπιαγωγείο του στις 5 Νοεμβρίου και ακολούθησε μια δεύτερη δόση ένα μήνα αργότερα.
Άρχισε να βιώνει αυξημένη δίψα και συχνουρία από τις 15 Ιανουαρίου, είπε ο πατέρας του.
Ήταν δύσκολο να συμβιβαστεί το γεγονός ότι του αρνήθηκαν μικρές απολαύσεις που ο ίδιος και οι συνομήλικοί του κάποτε θεωρούσαν δεδομένες, ειδικά την 1η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όταν όλα τα νηπιαγωγεία γιόρταζαν απολαμβάνοντας έναν μπουφέ.
Στη συνέχεια, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του αγοριού εκτοξεύτηκαν στα 306 mg/dL, ένα επικίνδυνο επίπεδο που τους είπαν ότι θα μπορούσε να τον αφήσει σε κώμα.

Ο Wei, ο ακτιβιστής της υγειονομικής περίθαλψης, είπε στον ιστότοπό του ότι έχει λάβει πληροφορίες για περισσότερες από 300 περιπτώσεις διαβήτη όπου εμφανίστηκαν συμπτώματα μετά τη λήψη εγχώριων κινεζικών εμβολίων

Τα περισσότερα από αυτά, είπε, συνδέονται με τη Sinopharm και τη Sinovac, δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων για τον COVID-19.
Μια χούφτα από τους ασθενείς είχαν λάβει ένα εμβόλιο από την Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Κολομβία, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν παράλληλα με την Κίνα.
Τα δύο πρώτα είναι αδρανοποιημένα εμβόλια, που σημαίνει ότι περιέχουν αντίγραφα του ιού που έχουν σκοτωθεί, ενώ το δεύτερο είναι ένα εμβόλιο υπομονάδας πρωτεΐνης, το οποίο παρασκευάζεται με απομονωμένες ιικές πρωτεΐνες.
Μεταξύ των δειγμάτων που ανέλυσε ο Wei, περίπου τα δύο τρίτα ήταν ηλικιακή ομάδα 3-12 ετών.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν εάν ορισμένες παρενέργειες μπορεί να προέκυψαν από το εμβόλιο

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία κατανόησης των ανώμαλων αντιδράσεων του εμβολίου και της διάγνωσής τους.
Αυτό απαιτεί να βελτιωνόμαστε συνεχώς», δήλωσε ο Wang Huaqing, επικεφαλής εμπειρογνώμονας που ηγείται του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Μαΐου.
Είπε ότι όποιος υποπτεύεται ότι έχει παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να το αναφέρει στις υγειονομικές αρχές και μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τις περιπτώσεις πριν δώσει γνώμη.

Τα ποσοστά διαβήτη στην Κίνα

Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως: κατά μέσο όρο 1,01 ασθενείς σε κάθε 100.000 άτομα και περίπου 1,93 στην ηλικιακή ομάδα 0-14 ετών, σύμφωνα με μια πληθυσμιακή μελέτη BMJ του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης