Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία προειδοποιεί: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δημιουργεί «ψευδείς προσδοκίες» - Κίνδυνος για την ενότητα

Η Πορτογαλία προειδοποιεί: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δημιουργεί «ψευδείς προσδοκίες» - Κίνδυνος για την ενότητα
Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι πιθανό να διαρκέσει «χρόνια» ή ίσως ακόμη και «δεκαετίες»

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένταξη της Ουκρανίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa.
«Η καλύτερη στήριξη που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία είναι να διατηρήσει την ενότητα της» δήλωσε ο Costa μιλώντας στους Financial Times. «Το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η ευρωπαϊκή ενότητα» δήλωσε και προειδοποίησε ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας θα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ενότητα του μπλοκ και θα δημιουργούσε μόνο «ψευδείς προσδοκίες» στην κατεστραμμένη πλέον από τον πόλεμο χώρα με μια κατεστραμμένη οικονομία.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, ότι η Ουκρανία θα έχει νέα για την προκαταρκτική προσφορά της για υποψηφιότητα την επόμενη εβδομάδα. Επίσης επεσήμανε ότι οι συνομιλίες της με τον Ουκρανό ηγέτη «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».
Ωστόσο, αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει «χρόνια» ή ίσως ακόμη και «δεκαετίες». Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έφτασε στο σημείο να επισημάνει σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες».
Αυτό έχει προκαλέσει ίσως άλλους ηγέτες της ΕΕ να μιλήσουν με σκεπτικισμό, με τελευταίο να είναι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος είπε περαιτέρω: «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να δημιουργηθούν ψευδείς προσδοκίες που γίνονται πικρή απογοήτευση. Λιγότερες νομικές συζητήσεις, περισσότερες πρακτικές λύσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης