Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kasyanov (πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης Putin): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει 2 χρόνια

Kasyanov (πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης Putin): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει 2 χρόνια
Ο Kasyanov πιστεύει ότι ο Putin, θα αντικατασταθεί τελικά από έναν «οιονεί διάδοχο» που θα ελέγχεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Αλλά ένας διάδοχος δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει το σύστημα για πολύ και τελικά η Ρωσία θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Mikhail Kasyanov ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν, ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες του, ότι το πρώην αφεντικό του θα εξαπέλυε πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, ο Kasyanov πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2000 έως το 2004, ανέφερε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, αλλά είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει σε μια δημοκρατική πορεία.
Ο 64χρονος πολιτικός, ο οποίος υπερασπίστηκε τους στενούς δεσμούς με τη Δύση ως πρωθυπουργός, είπε ότι, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι, δεν πίστευαν τις εβδομάδες πριν από τον πόλεμο ότι θα συνέβαινε πραγματικά.
Ο Kasyanov κατάλαβε ότι ο Putin, δεν μπλόφαρε μόνο όταν τον είδε να καλεί την ανώτατη ηγεσία της χώρας για μια θεατρική συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
«Όταν είδα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας κατάλαβα, ναι, θα γίνει πόλεμος», είπε ο Kasyanov
Μετά την απόλυσή του από τον Putin, ο Kasyanov προσχώρησε στην αντιπολίτευση της Ρωσίας και έγινε ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του Κρεμλίνου.
Τώρα είναι αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκή Ελευθερία, ή Πάρνας.

«Πλήρης ανομία»

Ο Kasyanov είπε ότι ο Putin, πρώην πράκτορας της KGB που κλείνει τα 70 τον Οκτώβριο, κατάφερε τα τελευταία 20 χρόνια να οικοδομήσει ένα σύστημα βασισμένο στην ατιμωρησία και τον φόβο.
«Αυτά είναι τα επιτεύγματα ενός συστήματος που, με την ενθάρρυνση του Putin, ως αρχηγού κράτους, άρχισε να λειτουργεί ακόμη και με πιο κυνικό, σκληρό τρόπο από ό,τι στα τελευταία στάδια της Σοβιετικής Ένωσης», είπε.
«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα της KGB που βασίζεται στην πλήρη ανομία. Είναι σαφές ότι δεν περιμένουν καμία τιμωρία».

Κρύβεται γιατι φοβάται

Επίσης, ο Ρώσος πολιτικός ανέφερε ότι είχε φύγει από τη Ρωσία λόγω του πολέμου και ζούσε στην Ευρώπη, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία του λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του.
Ο στενός του σύμμαχος και συνάδελφος πολιτικός της αντιπολίτευσης Boris Nemtsov δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015.
Ο πιο γνωστός κριτικός του Πούτιν, Alexei Navalny, 46 ετών, δηλητηριάστηκε με νευρικό παράγοντα το 2020 και τώρα βρίσκεται στη φυλακή.
Ο Kasyanov προέβλεψε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια και είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κερδίσει η Ουκρανία.

«Εάν πέσει η Ουκρανία, τα κράτη της Βαλτικής θα είναι τα επόμενα»

Η έκβαση του πολέμου θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ρωσίας, είπε οι Ρώσος πολιτικός.
Ο Kasyanov είπε ότι διαφωνεί «κατηγορηματικά» με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron ότι ο Putin, δεν πρέπει να ταπεινωθεί.
Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Τι έχει κάνει ο Putin, για να το αξίζει αυτό;» αυτός είπε. «Πρόκειται για μια υπερβολικά ρεαλιστική θέση.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος και ελπίζω ότι η Δύση δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».

«Τεράστια καθήκοντα»

Ο Kasyanov πιστεύει ότι ο Putin, θα αντικατασταθεί τελικά από έναν «οιονεί διάδοχο» που θα ελέγχεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Αλλά ένας διάδοχος δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει το σύστημα για πολύ και τελικά η Ρωσία θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στον δρόμο της οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους».
Εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν περίπου μια δεκαετία για να διεξαχθεί η «αποκομμουνοποίηση» και η «αποπουτινοποίηση» της χώρας.
«Αυτό θα είναι δύσκολο, ειδικά μετά από αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο».
Είπε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες αποκάλεσε «φυσικούς εταίρους» της Ρωσίας.
Οι επικριτές στο παρελθόν κατηγόρησαν τη ρωσική αντιπολίτευση ότι είναι απελπιστικά διχασμένη, αλλά ο Κασιάνοφ είπε ότι ήταν βέβαιος ότι τα πράγματα τώρα θα ήταν διαφορετικά.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τώρα, μετά την τραγωδία που όλοι γινόμαστε μάρτυρες, η αντιπολίτευση θα ενωθεί».
Οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο έργο για την ανοικοδόμηση της χώρας τους, είπε.
«Όλα θα πρέπει να ξαναχτιστούν εκ νέου.
Ουσιαστικά, μια ολόκληρη σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.
«Αυτά είναι τεράστια και δύσκολα καθήκοντα και θα πρέπει να γίνουν».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης