Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία «αιμορραγεί» εκατομμυριούχους

Η Ρωσία «αιμορραγεί» εκατομμυριούχους
Η έξοδος εκατομμυριούχων αναμένεται να είναι περισσότερο από εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2021, δείχνουν τα στοιχεία της Henley & Partners.

Εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν σωρηδόν τη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

Σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι Ρώσοι εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα φέτος από ό,τι το 2019, έτος πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση της Henley & Partners, μιας εταιρείας που βοηθά πλούσιους πελάτες να μετακινηθούν στο εξωτερικό.
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις δυσκολεύουν τη ζωή της ελίτ της, η Ρωσία προβλέπεται να υποστεί καθαρή απώλεια περίπου 15.000 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs) — που ορίζονται ως άτομα με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων — το 2022, σε σύγκριση με 5.500 το 2019. σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 15% του πληθυσμού των εκατομμυριούχων της Ρωσίας, είπε.
Ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία ανάλυσης New World Wealth, που συνέβαλε με δεδομένα στην έκθεση, είπε ότι η Ρωσία «αιμορραγούσε εκατομμυριούχους».

«Τα στοιχεία για τη μετανάστευση πλούτου είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για την υγεία μιας οικονομίας», είπε στο CNN Business.

«Μπορεί επίσης να είναι σημάδι κακών πραγμάτων που θα έρθουν, καθώς οι HNWI είναι συχνά οι πρώτοι άνθρωποι που φεύγουν... αν κοιτάξουμε μια μεγάλη κατάρρευση χώρας στην ιστορία, συνήθως προηγείται μια μετανάστευση πλούσιων ανθρώπων μακριά από αυτήν τη χώρα. " αυτός πρόσθεσε.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 8,5% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Τα ποσοστά μετανάστευσης μεταξύ των πλουσίων και ισχυρών της Ρωσίας μειώθηκαν απότομα το 2020 και το 2021 καθώς ο Covid-19 έκλεισε τα διεθνή ταξίδια και έκλεισε τα σύνορα.
Αλλά η τάση των πλούσιων ανθρώπων να εγκαταλείπουν τη χώρα που παρατηρήθηκε τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας έχει επαναληφθεί και τώρα επιταχύνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 8,5% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Η Δύση έχει επιβάλει γύρο μετά τον γύρο κυρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών, και το πάγωμα περίπου των μισών διεθνών αποθεμάτων της χώρας.
Δεκάδες δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών πολυτελείας, έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η φετινή έξοδος εκατομμυριούχων αναμένεται να είναι περισσότερο από εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2021, δείχνουν τα στοιχεία της Henley & Partners.
«Πολύ πριν από την επιβολή των κυρώσεων... σημειώθηκε ένα τσουνάμι κεφαλαίων που εγκατέλειψε τη χώρα, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενο από το ολοένα και πιο ιδιότροπο στυλ διακυβέρνησης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τις απαιτήσεις του για πίστη από τη μεσαία τάξη και τους πλούσιους Ρώσους», Misha Glenny. συγγραφέας και δημοσιογράφος, έγραψε σε μια ανάλυση για τη Henley & Partners.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης