Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Joe Biden σε περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία

tags :
Ο Joe Biden σε περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία
O Joe Biden θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα πραγματοποιήσει μία ιστορική πτήση μεταβαίνοντας απευθείας από το Ισραήλ στην Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohamed bin Salman, παρά τις εναντίον του κατηγορίες για τον ρόλο του στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Kashogi.
Βάζοντας τέλος σε εικασίες εβδομάδων, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την περιοδεία του Joe Biden στο Ισραήλ, την Δυτική Οχθη και την Σαουδική Αραβία κατά το διάστημα 13-16 Ιουλίου.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.
Εκτός των συναντήσεων με μέλη της ισραηλινής, της παλαιστινιακής και της σαουδαραβικής ηγεσίας, ο Joe Biden Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -διπλωματικού φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες της περιοχής- στην Σαουδική Αραβία.
Οι προσδοκίες της επίσκεψης στο Ριαντ είναι υψηλές, αφού ο Joe Biden θα επιδιώξει από την Σαουδική Αραβία την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να σταματήσει το ανοδικό σπιράλ των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που αποτελούν απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οποια και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Jamal Kashogi -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ- το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohamed bin Salman, ο επονομαζόμενος MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Kashogi από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.
«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.
«Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά την δολοφονία του Kashogi «αλλά όχι ρήξη».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης