Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία αυξάνει τους μισθούς για να βοηθήσει τους εργαζομένους λόγω πληθωρισμού

Η Τουρκία αυξάνει τους μισθούς για να βοηθήσει τους εργαζομένους λόγω πληθωρισμού
Τροφοδοτημένος από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε με χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να εκτινάχθηκε στο υψηλό 24 ετών του 73,5%.
Η τουρκική κυβέρνηση την Τρίτη 14 Ιουνίου έδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τους μισθούς από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Τροφοδοτημένος από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε με χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλό 24 ετών του 73,5%.
Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας είναι ισχυρά σε σύγκριση με ομοτίμους των αναδυόμενων αγορών, αφήνοντάς της περιθώρια για πιθανά κίνητρα.
«Η Τουρκία είναι σε θέση να εφαρμόσει μια ρύθμιση που θα ικανοποιήσει όλους τους εργαζόμενους τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Vedat Bilgin σε εκδήλωση στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Tayyip Erdogan  έδειξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακοινώσει τα μέτρα από τον επόμενο μήνα.

«Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κοντά στο 200% τα τελευταία 20 χρόνια.
Θα παρέχουμε ανακούφιση σε όλα τα τμήματα του έθνους μας τον Ιούλιο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συμπληρωματικός Προυπολογισμός

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέσω του κοινοβουλίου πριν από μια ανάπαυλα τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καλύψει πιθανές καλοκαιρινές πληρωμές και το αυξανόμενο κόστος της πτώσης της λίρας και του πληθωρισμού.
Η δημοσιονομική επιβάρυνση έχει αυξηθεί λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα, της πτώσης της λίρας και του σχετικού αυξανόμενου κόστους του συστήματος προστασίας των καταθέσεων (KKM) που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 για να ενισχύσει τις καταθέσεις της λίρας προστατεύοντάς τις από την υποτίμηση.
Για να μειώσει το βάρος στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, η Άγκυρα εισήγαγε επιδοτήσεις ηλεκτρικής, ενέργειας και φυσικού αερίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων TL το 2021.
Αναμενόταν να κοστίσουν 300 δισεκατομμύρια TL φέτος, αλλά το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στα τέλη Απριλίου, αλλά η αυξανόμενη επιβάρυνση του κόστους δείχνει ότι θα διευρυνθεί στο τέλος του έτους στο 5%, γεγονός που θα έφερνε την Τουρκία πιο κοντά στο επίπεδο άλλων αναπτυσσόμενων αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης