Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρές παρενέργειες από χάπι της Merck για τη φαλάκρα: Από στειρότητα μέχρι... μείωση μεγέθους του πέους

Σοβαρές παρενέργειες από χάπι της Merck για τη φαλάκρα: Από στειρότητα μέχρι... μείωση μεγέθους του πέους
Το 2019, δόθηκαν 8 εκατομμύρια συνταγές για φιναστερίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν το 86ο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στη χώρα
Σοβαρά ερωτήμτα εγείρονται γύρω από τη δράση της ουσίας «φιναστερίδη» που περιέχεται σε χάπι της φαρμακευτικής Merck για την αντιμετώπιση της φαλάκρας στους άνδρες.
Όπως αναφέρουν εκατοντάδες πλέον έρευνες έχουν καταγραφεί παρενέργειες όπως «αδυναμία οργασμού, μείωση του μεγέθους του πέους, επώδυνες στύσεις, χρόνια κατάθλιψη, αϋπνία ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας—που μπορεί να διαρκέσουν πολύ αφού οι ασθενείς σταματήσουν να παίρνουν το χάπι»

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες άνω των 50 ετών θα εμφανίσουν ανδρική φαλάκρα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM).
Η ανδρική φαλάκρα, γνωστή ιατρικά ως «ανδρογενετική αλωπεκία», ξεκινά πάνω από τους κροτάφους, προκαλεί λέπτυνση στο στέμμα και συχνά οδηγεί σε μερική ή πλήρη φαλάκρα, αναφέρει ο ιστότοπος NLM, MedlinePlus .
Ενώ η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες μπορεί να συνδεθεί με αντίσταση στην ινσουλίνη, στεφανιαία νόσο και παθήσεις του προστάτη.
Κατά συνέπεια, οι θεραπείες φαλάκρας όπως η φιναστερίδη, που πωλούνται με την επωνυμία Propecia, ήταν προσοδοφόρα προϊόντα για τους κατασκευαστές φαρμάκων.
Η φιναστερίδη αναστέλλει την 5-άλφα-αναγωγάση, το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη στο ανδρογόνο 5-διυδροτεστοστερόνη (DHT), το οποίο λέει στους θύλακες των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής να σταματήσουν να παράγουν τρίχες.
Αναπτύχθηκε από τη Merck, η φιναστερίδη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH) ή της διεύρυνσης του προστάτη αδένα, το 1992 σε ένα σκεύασμα που ονομάζεται Proscar — και για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ανδρικού τύπου το 1997 στο ένα παρασκεύασμα που ονομάζεται Propecia.
Η φιναστερίδη συνταγογραφείται επίσης μερικές φορές για χρήση σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τρανς γυναίκες.
Το έτος μετά την έγκριση της Propecia, η Merck ξεκίνησε μια έντυπη και τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια 60 εκατομμυρίων δολαρίων με το σλόγκαν «Βοηθώντας να γίνει ιστορία η τριχόπτωση».
Το 2019, δόθηκαν 8 εκατομμύρια συνταγές για φιναστερίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν το 86ο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στη χώρα.

Οι έρευνες και οι σοβαρές παρενέργειες

Ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του Propecia, είχαν εντοπιστεί σοβαρές παρενέργειες.
Μία από τις πρώτες έρευνες για ανεπιθύμητες σεξουαλικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη φιναστερίδη κατεγράφη το 1996 στο επιστημονικό περιοδικό BJU International προτού εγκριθεί η ένδειξη φαλάκρας από τον FDA.
Ανικανότητα, ανεπάρκεια εκσπερμάτωσης, μειωμένη λίμπιντο και γυναικομαστία (πρήξιμο των ανδρικών μαστών) παρατηρήθηκαν από ερευνητές σε ασθενείς που έλαβαν φιναστερίδη. Το 2010, μια ανασκόπηση της Βιβλιοθήκης Cochrane διαπίστωσε ότι οι άνδρες που λάμβαναν φιναστερίδη για BPH διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, διαταραχή εκσπερμάτωσης και υπογονιμότητα.
Μέχρι το 2012, οι παρενέργειες είχαν διευρυνθεί τόσο πολύ που είχε επινοηθεί ο όρος «σύνδρομο μετά τη φιναστερίδη» (PFS) και χιλιάδες ασθενείς είχαν έρθει σε επαφή με μια ομάδα που ονομάζεται PFS Foundation.
Έρευνα στο Journal of Sexual Medicine το 2012 επανέλαβε τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς που λάμβαναν φιναστερίδη ανέφεραν «αλλαγές που σχετίζονται με το ουρογεννητικό σύστημα όσον αφορά την ποιότητα του σπέρματος και τη μείωση του όγκου της εκσπερμάτισης, τη μείωση του μεγέθους του πέους, την καμπυλότητα του πέους ή τη μειωμένη αίσθηση, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις , μειωμένο μέγεθος των όρχεων, πόνος στους όρχεις και προστατίτιδα.
Πολλά άτομα σημείωσαν επίσης αλλαγές στις νοητικές τους ικανότητες, στα πρότυπα ύπνου και/ή στα συμπτώματα κατάθλιψης».
Ακόμη χειρότερα, ήδη από το 2013, η έρευνα ανέφερε ότι οι σεξουαλικές και ψυχολογικές παρενέργειες μπορεί να μην εξαφανιστούν όταν ο ασθενής σταματήσει τη φιναστερίδη, αλλά μπορεί να είναι μόνιμες.
Σήμερα, η ιατρική βιβλιογραφία περιέχει σχεδόν 800 άρθρα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης και τα κύρια μέσα ενημέρωσης τα έχουν καλύψει.
Το Men's Journal δημοσίευσε μια έκθεση, «The (Not So Hard) Truth About Hair Loss Drugs», στην οποία ανέφερε:
«Η αναδυόμενη έρευνα και μια σειρά από αγωγές υποδηλώνουν ότι η φιναστερίδη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με παρενέργειες—αδυναμία οργασμού, επώδυνες στύσεις, χρόνια κατάθλιψη, αϋπνία και τάσεις αυτοκτονίας—που μπορεί να διαρκέσουν πολύ αφού οι ασθενείς σταματήσουν να παίρνουν το χάπι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης