Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πληθωρισμός 7,9% τον Μάιο 2022 - Παραμένει σε ιστορικά υψηλά

Γερμανία: Πληθωρισμός 7,9% τον Μάιο 2022 - Παραμένει σε ιστορικά υψηλά
Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων
Σε ιστορικά υψηλά παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο 2022, καθώς επιβεβαιώθηκε η αύξηση 7,9%, σύμφωνα με την Destatis.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο +7,9% τον Μάιο του 2022.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε έτσι σε ιστορικό υψηλό για τρίτο διαδοχικό μήνα από την επανένωση της Γερμανίας.
Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Αλλά βλέπουμε επίσης αυξήσεις τιμών για πολλά άλλα αγαθά, ειδικά στα τρόφιμα», δήλωσε ο Dr. Georg Thiel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
«Ένας παρόμοιος υψηλός πληθωρισμός καταγράφηκε τελευταία φορά στην πρώην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τον χειμώνα 1973/1974, όταν οι τιμές του ορυκτέλαιου είχαν αυξηθεί απότομα ως συνέπεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης», σημείωσε ο Thiel.
Τον Μάρτιο του 2022, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο +7,3% και τον Απρίλιο του 2022 στο +7,4%.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο του 2022 αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο του 2022.

germany_9.JPG
Πως επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκε ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιταχυνθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου και έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο ποσοστό πληθωρισμού.
Πρόσθετοι παράγοντες είναι τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση λόγω διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού, που προκαλούνται επίσης από την πανδημία του Covid-19, και οι σημαντικές αυξήσεις τιμών στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής διαδικασίας.
Οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν για τους καταναλωτές όχι μόνο όσον αφορά τα ενεργειακά προϊόντα αλλά και άλλα προϊόντα, όπως και τα τρόφιμα, ως συνέπεια της κατάστασης του πολέμου και της κρίσης.

Άλμα 38,3% στις τιμές της ενέργειας

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων τον Μάιο του 2022 ήταν κατά 38,3% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση +35,3% τον Απρίλιο του 2022.
Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν διπλασιάστηκαν (+94,8%) τον Μάιο του 2022.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ( +55,2%) και οι τιμές των καυσίμων κίνησης (+41,0%) αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι αυξήσεις των τιμών και για τα άλλα ενεργειακά προϊόντα ήταν αισθητά πάνω από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, για παράδειγμα οι τιμές των στερεών καυσίμων (+33,4%) και της ηλεκτρικής ενέργειας (+21,5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης