Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το 95% του Luhansk – Το σχέδιο Donbass, Kherson και Zaporizhia ενσωματώνονται στην Ρωσία

Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το 95% του Luhansk – Το σχέδιο Donbass, Kherson και Zaporizhia ενσωματώνονται στην Ρωσία
Με βάση ρωσικές πηγές το τελικό σχέδιο είναι το Donbass μαζί με Kherson και Zaporizhia να ενσωματωθούν στην Ρωσία ως μέρος της ρωσικής ομοσπονδίας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 95% του Luhansk και επί της ουσίας προσεχώς ολοκληρώνουν τον έλεγχο του Donbass καθώς έχουν απομείνει εδάφη μόνο στο Donetsk.
Η περιοχή του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία περιλαμβάνει δύο μεγάλες ζώνες το Luhansk και το Donetsk.
Με βάση ρωσικές πηγές το τελικό σχέδιο είναι το Donbass μαζί με Kherson και Zaporizhia να ενσωματωθούν στην Ρωσία ως μέρος της ρωσικής ομοσπονδίας.

Η ανοικοδόμηση του Donbass

Το πρακτορείο Izvestia που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο δημοσίευσε και αφαίρεσε γρήγορα την έκκληση του πρώτου αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Kirelenko ζητώντας από τη Ρωσία να ανοικοδομήσει το Donbass.
Αξιωματούχοι της Ρωσίας αναφέρονται στην νέα ρωσική ομοσπονδιακή περιφέρεια, η οποία θα περιελάμβανε το Donbass, και τους κατεχόμενους οικισμούς στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia και την Μαριούπολη.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τους Ουκρανούς από το κέντρο του Severodonetsk και σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψαν την υπόλοιπη γέφυρα από το Severodonetsk στο Lysychansk στις 13 Ιουνίου, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι περικυκλωμένες στην πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να κόψουν τις επίγειες γραμμές επικοινωνίας της Ουκρανίας (GLOC) κοντά στην Popasna και το Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοανατολικά του Izyum και βόρεια του Slovyansk, και πιθανότατα θέτουν όρους για μια επίθεση στο Siversk και στα βορειοδυτικά Ουκρανικά GLOC στο Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν μια περιορισμένη επίθεση ακριβώς βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv σε μια πιθανή προσπάθεια να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την εμβέλεια του πυροβολικού των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονται σε συνεχείς μάχες για το Davydiv Brid στη βορειοδυτική περιφέρεια του Kherson.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στο Severodonetsk και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από το κέντρο της πόλης στις 13 Ιουνίου, αλλά δεν κατέλαβαν πλήρως την πόλη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Motuzyanyk σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εκκαθάρισαν πλήρως το Severodonetsk από την ουκρανική αντίσταση.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο πρόσθεσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ακόμη στο Severodonetsk.
Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk, Serhiy Haidai, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία εναπομείνασα γέφυρα από το Severodonetsk στο Lysychansk και διατήρησαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις μονάδες πυροβολικού έναντι των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Eduard Basurin κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την καταστροφή της γέφυρας (αν και είναι πολύ απίθανο οι ουκρανικές δυνάμεις να καταστρέψουν τη γέφυρα ενώ κάποιες από τις δυνάμεις τους παραμένουν στο Severodonetsk) και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν εξ ολοκλήρου τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα στο Severodonetsk
Τοπο-γεωγραφικό υλικό έδειξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να κρατούν αμυντικές θέσεις γύρω από το Εργοστάσιο Χημικών του Azot.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης επιθετικές επιχειρήσεις στο Metolkino, περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Severodonetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε οικισμούς δίπλα σε ουκρανικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) νότια του Lysyschansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στη Vrubivka, έναν οικισμό σε έναν συνδετικό δρόμο με τον αυτοκινητόδρομο Lysychansk-Bakhmut T1302.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να επανέλαβαν τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Zolote, έναν οικισμό δίπλα στα ουκρανικά GLOCs κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1303 προς το Lysychansk.
Ένας διοικητής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) (με το ψευδώνυμο Chapai) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Toshkivka, περίπου 4,5 χιλιόμετρα ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου T1303, αλλά το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις στον οικισμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Kodema και στο Novoluhanske - περίπου 15 και 21 χιλιόμετρα νότια του Bakhmut.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της ρωσικής ομάδας Wagner πολεμούν στο Pokrovske (12,5 χλμ ανατολικά του Bakhmut).

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοανατολικά του Izyum και σε οικισμούς βόρεια του Slovyansk, αλλά δεν επανέλαβαν τις επιθέσεις στην περιοχή Lyman στις 13 Ιουνίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Bohorodychne, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum και κατέλαβαν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα στα περίχωρα του οικισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης επίθεση στο Dolyna, έναν οικισμό κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E40 προς το Slovyansk.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος Andriy Tsaplienko ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν αντεπιθέσεις ακριβώς δυτικά του Izyum και έχουν απελευθερώσει το Zavody και το Spivakivka, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν αυτήν την αναφορά.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν τις προετοιμασίες τους για να αποκόψουν τα ουκρανικά GLOC στο Lysychansk από το Siversk και από τα βορειοδυτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Maiaky (μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Siversk) και μετέφεραν έως και 80 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και πυροβολικού στην Kreminna και το Starobilsk.
Άλλες πηγές ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιτεθούν ταυτόχρονα στο Lysychansk και στο Siversk για να εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν στο Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να θέσουν όρους για άμεσες επιθέσεις εναντίον του Siversk και των οικισμών βορειοδυτικά του Lysychansk προσεχώς.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση ανατολικά ή δυτικά της Avdiivka στις 13 Ιουνίου και συνέχισαν να βομβαρδίζουν γύρω οικισμούς.

Νότιος Άξονας – Στο επίκεντρο Kherson και Zapοrizhia

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται σταδιακά σε ρωσικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Inhulets στη βορειοδυτική περιφέρεια Kherson.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση σημείωσε ότι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν σε σφοδρές μάχες στην περιοχή Davydiv Brid, έναν επιχειρησιακά σημαντικό οικισμό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Inhulets και στις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOCs) κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T2207.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν εναέρια αναγνώριση πάνω από το Davydiv Brid, αλλά το εύρος της Ουκρανικής προέλασης στον οικισμό παραμένει ασαφές.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να οχυρώνουν τις θέσεις τους και σύμφωνα με πληροφορίες ενίσχυσαν την ομάδα των στρατευμάτων σε περιοχές κοντά στα σύνορα Dnipropetrovsk-Kherson.

Το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε ρωσικές αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στο Polohy, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων Zaporizhia - περιφέρειας Donetsk.
vv1_11.png

vv2_11.png

vv3_8.png

vv4_9.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης