Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με συνολικά 5.977 κεφαλές, περίπου 550 περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ ο κίνδυνος χρήσης τέτοιων όπλων είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δεκαετιών, ανέφερε ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο συγκρούσεων και εξοπλισμών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εννέα με πυρηνικά όπλα κράτη του κόσμου, ανέφερε σε νέα σειρά ερευνών το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Ενώ ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώθηκε ελαφρά μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, το SIPRI είπε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις πυρηνικές δυνάμεις, τα παγκόσμια αποθέματα κεφαλών θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
«Όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσια τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές», δήλωσε ο Wilfred Wan, Διευθυντής του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.

«Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση».

Τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πρόεδρος Putin έθεσε το πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα της Ρωσίας σε υψηλό συναγερμό.
Έχει επίσης προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα ήταν «όπως δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας» για τις χώρες που στάθηκαν εμπόδιο στη Ρωσία.
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με συνολικά 5.977 κεφαλές, περίπου 550 περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δύο χώρες κατέχουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό των παγκόσμιων πυραυλικών κεφαλών, αν και το SIPRI είπε ότι η Κίνα βρισκόταν στη μέση μιας επέκτασης με εκτιμώμενα περισσότερα από 300 νέα σιλό πυραύλων.
Το SIPRI είπε ότι ο παγκόσμιος αριθμός πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε σε 12.705 τον Ιανουάριο του 2022 από 13.080 τον Ιανουάριο του 2021.
Υπολογίζεται ότι 3.732 κεφαλές αναπτύχθηκαν με πυραύλους και αεροσκάφη και περίπου 2.000 —σχεδόν όλες ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες— διατηρήθηκαν σε μια πολιτεία υψηλής ετοιμότητας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης