Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός θα φέρει το υψηλότερο κόστος ζωής από το 1981

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός θα φέρει το υψηλότερο κόστος ζωής από το 1981
Οι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης από το 2000.

Οι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για να λάβουν τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, καθώς ο έντονος πληθωρισμός συρρικνώνει ραγδαία την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων Αμερικανών.
Η Senior Citizens League, μια μη κομματική ομάδα που επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, εκτίμησε ότι η προσαρμογή θα μπορούσε να φτάσει το 8,6%, με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% από το προηγούμενο έτος, το ταχύτερο έτος -άλμα σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 1981.

Η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκδώσει το τελικό ποσοστό προσαρμογής τον Οκτώβριο

Ο εκτιμώμενος αριθμός μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές και τελικά εξαρτάται από το εάν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί ή θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Τόσο οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο εμφανίστηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας πόσο ισχυρές εξακολουθούν να είναι οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και υποδεικνύοντας ότι οι τιμές καταναλωτή θα αργήσουν επίπονα να εξομαλυνθούν.
Το μέσο επίδομα το 2022 εκτινάχθηκε κατά 5,9%, το οποίο ανήλθε σε μηνιαία αύξηση 92 $ για τον μέσο συνταξιούχο Αμερικανό, ανεβάζοντας το πλήρες ποσό στα 1.657 $, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει ήδη διαβρώσει το σύνολο της αύξησης, με τους αποδέκτες να χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης από το 2000, σύμφωνα με υπολογισμούς της Senior Citizens League.

Πληθωρισμός τιμές τροφίμων

Το μέσο μηνιαίο επίδομα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 539,80 $ προκειμένου οι συνταξιούχοι να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο αγοραστικής δύναμης με το 2000.
«Ο πληθωρισμός σημαίνει χαμηλότερες αποταμιεύσεις και για τους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετές αποταμιεύσεις, μπορεί να σημαίνει υψηλότερο χρέος», δήλωσε η αναλύτρια της Senior Citizens League, Mary Johnson. «Και οι τόκοι με τα αυξανόμενα επιτόκια, ειδικά για το χρέος των καταναλωτικών πιστωτικών καρτών, μπορεί να είναι πολύ δαπανηροί για τους ανθρώπους που ζουν με σταθερό εισόδημα και δύσκολο να το διαχειριστούν όταν είναι στη σύνταξη».
Η ομάδα ώθησε το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αναπροσαρμόζει τον πληθωρισμό ειδικά για τους ηλικιωμένους, όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τους Ηλικιωμένους ή ο ΔΤΚ-Ε.
Αυτός ο δείκτης παρακολουθεί συγκεκριμένα τις δαπάνες των νοικοκυριών με άτομα ηλικίας 62 ετών και άνω.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης