Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers ( πρώην ΥΠ.ΟΙΚ ΗΠΑ): Μεγάλος «κίνδυνος ύφεσης» το 2023

Summers ( πρώην ΥΠ.ΟΙΚ ΗΠΑ):  Μεγάλος «κίνδυνος ύφεσης» το 2023
Η μέση τιμή ανά γαλόνι έχει εκτοξευθεί κατά 77 σεντς από τότε, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται εν μέρει στη συμπίεση της διύλισης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Obama , Larry Summers προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε οικονομική ύφεση και πρότεινε την πιθανότητα ακόμη υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου από ό,τι βλέπει η χώρα αυτή τη στιγμή.

«Νομίζω ότι οι αισιόδοξοι έκαναν λάθος πριν από ένα χρόνο που είπαν ότι δεν έχουμε πληθωρισμό και νομίζω ότι κάνουν λάθος τώρα, αν κάποιος είναι πολύ σίγουρος ότι θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen και του προέδρου της Κεντρικής Τραπεζας Jerome Powell είναι «υπερβολικά αισιόδοξες».
«Πιστεύω ότι υπάρχει σίγουρα κίνδυνος ύφεσης τον επόμενο χρόνο και νομίζω ότι δεδομένου του πού έχουμε φτάσει, είναι πιο πιθανό να έχουμε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια».

Επίσης, ο Summers βρήκε έναν νέο ένοχο πίσω από την κρίση πληθωρισμού στην Αμερική: τους Ρεπουμπλικάνους που υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της εξέγερσης του Καπιτωλίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Η Yellen δεν βλέπει ύφεση

Σε μια συνέντευξη στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, η Yellen είπε: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ύφεση» απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ανάρτηση της στρίπερ που έγινε ράπερ Cardi B στο Twitter που ρωτούσε: «Όταν θα νομίζω ότι θα ανακοινώσουν ότι μπαίνουμε σε ύφεση».

«Μην κοιτάς από εμένα να το ανακοινώσω», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας:

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομία. Ξέρω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ αναστατωμένοι —και δικαίως— με τον πληθωρισμό.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει τον πληθωρισμό εάν μια ύφεση είναι στα σκαριά».

Ο πληθωρισμός «καλπάζει» 

Με τις τιμές του φυσικού αερίου επίσημα να αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 5 $ ανά γαλόνι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 8,6 τοις εκατό από έτος σε έτος για τον Μάιο - αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Αυτό είναι μια αύξηση 0,3 τοις εκατό από τον Απρίλιο, ο οποίος σημείωσε ετήσια αύξηση 8,3 τοις εκατό.
Η κυβέρνηση Biden και οι Δημοκρατικοί δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν το άλμα των τιμών, κατηγορώντας το για ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς ο Πρόεδρος υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέα βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο Biden και άλλοι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει στους Αμερικανούς να μετριάσουν το κόστος των καυσίμων αγοράζοντας ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που μπορεί να είναι απαγορευτικό από πλευράς κόστους ή μη πρακτικό για πολλούς.
Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις πολιτικές του Biden, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς σαρωτικών εκτελεστικών διαταγών που έδωσε στην αρχή της θητείας του και στόχευαν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μέσα σε λίγες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Biden υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα που ανέστειλαν νέες γεωτρήσεις πετρελαίου σε ομοσπονδιακά εδάφη, μπλόκαρε τον αγωγό Keystone XL, ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να καταργήσουν τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, αναίρεσε την κίνηση της κυβέρνησης Trumb να τερματίσει τους περιορισμούς στους κανονισμούς μεθανίου. κι αλλα.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Biden ανακοίνωσε άλλη μια κλήρωση από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου της χώρας για να μειώσει τις τιμές της βενζίνης.
Η μέση τιμή ανά γαλόνι έχει εκτοξευθεί κατά 77 σεντς από τότε, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται εν μέρει στη συμπίεση της διύλισης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης