Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – εκλογές: Οριακή νίκη Macron με 25,75% έναντι 25,66% Melenchon – Ανοιχτά όλα τα σενάρια στο β' γύρο

Γαλλία – εκλογές: Οριακή νίκη Macron με 25,75% έναντι 25,66% Melenchon – Ανοιχτά όλα τα σενάρια στο β' γύρο
Σύμφωνα με τη Le Monde, ο συνασπισμός του Melenchon είναι πρώτος με 26,1% έναντι 25,81% της παράταξης Macron
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Οριακά νικητής του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναδείχθηκε ο συνασπισμός που στηρίζει τον πρόεδρο Emmanuel Macron, με όλα τα βλέμματα πάντως να είναι στραμμένα στο β΄γύρο των εκλογών που είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου προκειμένου να εξαχθούν και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα.
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, πρώτη είναι η παράταξη «Ensemble!» που στηρίζει τον πρόεδρο Emmanuel Macron με 25,75% έναντι 25,66% που λαμβάνει η Nupes, η συμμαχία των αριστερών και οικολογικών κομμάτων του Jean Luc Melenchon.
Μάλιστα όπως αναφέρεται η διαφορά των δύο κομμάτων υπολογίζεται σε περίπου 20.000 ψήφους.
Πρόκειται για αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την κρίσιμη πολιτική καμπή, στην οποία βρίσκεται η Γαλλία.
Δεν είναι μόνο ότι ο ένας στους δύο Γάλλους γύρισε την πλάτη
στην εκλογική διαδικασία, όσο κυρίως το συνεχώς μεταλλασσόμενο πολιτικό τοπίο, όπου οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου κερδίσουν διαρκώς έδαφος σε βάρος των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία, και σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, για την επόμενη πενταετία καθώς και το πόσο ικανός θα είναι ο πρόεδρος Macron να επιβάλλει την πολιτική του και την ατζέντα του.

8_64.JPG
Η μέτρηση της Le Monde

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλείται τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών υπολογίζοντας όμως και υποψήφιους που προέρχονται από την Κορσική ή από υπερπόντιες περιοχές, τους οποίους η γαλλική εφημερίδα έχει τοποθετήσει στην παράταξη Nupes, κάτι που δεν έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, την πρώτη θέση λαμβάνει η συμμαχία Nupes του Melenchon.
Βάσει αυτών των μετρήσεων, η Nupes έρχεται πρώτη με 26,10% έναντι 25,81% της παράταξης Macron.
3_218.JPG
Τρίτο το Εθνικό Μέτωπο

Πάντως και όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen έρχεται τρίτο με 18,68% και σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του σε σχέση με το 2017 (τότε είχε λάβει το 13,2%).
Με αυτό το ποσοστό το Εθνικό Μέτωπο ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τους 15 βουλευτές που είναι απαραίτητοι προκειμένου να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Ακολουθεί το δεξιό LR –UDI με 11,29% και το ακροδεξιό Reconquest! του Eric Zemmour με 4,24%.

2_309.JPG
Ερωτηματικό η πλειοψηφία

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, η παράταξη του Emmanuel Macron φαίνεται να απέχει πολύ από τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Συνεπώς, στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 19 Ιουνίου θα φανεί εάν ο Macron θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και άρα θα είναι ελεύθερος να ασκήσει την πολιτική του.
Σύμφωνα με τις διάφορες προβλέψεις, η παράταξη Ensemble! Φαίνεται να λαμβάνει από 255 έως 295 έδρες, όταν απαιτούνται 289 έδρες για τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.
H Nupes φέρεται να λαμβάνει από 150 έως 190 έδρες ενώ το Εθνικό Μέτωπο από 20 έως 45 έδρες.
Πάντως, τόσο η Nupes όσο και το Εθνικό Μέτωπο βελτίωσαν κατά πολύ τα ποσοστά τους, επιβεβαιώνοντας τα πολιτικά συμπεράσματα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Απριλίου σχετικά με τη «διασπασμένη» Γαλλία, ενώ εντυπωσιακό ήταν και το υψηλότατο ποσοστό αποχής που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
4_172.JPG

Ρεκόρ αποχής

Ρεκόρ κατέγραψε η αποχή στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς διαμορφώθηκε στο 52,49%.
Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από ότι ήταν πριν από 5 χρόνια, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 51,3% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Σύμφωνα με το France24, το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία άλλαξε στις περίπου 7 εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις προεδρικές εκλογές έως τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Η ενωμένη Αριστερά υπό τον Melenchon ήταν αυτή που αντικατέστησε το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen και έγινε ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Macron.
O Macron βλέπει τη δυναμική του να μειώνεται και να είναι πολύ πιο αδύναμος από ότι ήταν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017, μια και μόλις 21.000 ψήφοι τον χωρίζουν από τον δεύτερο Melenchon.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα κριθεί από τη συμμετοχή.
Εάν υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή, εκτιμάται πως αυτό θα είναι προς όφελος της αριστερής συμμαχίας, καθώς εκτιμάται πως θα είναι περισσότεροι οι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές του Macron που θα σπεύσουν να ψηφίσουν.
Στο δεύτερο γύρο άλλωστε θα κριθεί ποιος από τους δύο συνασπισμούς - του Macron ή του Melenchon - θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες και εάν θα καταφέρει να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία,
κάτι που μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με τις μετρήσεις, δεν φαίνεται πιθανό.
Όπως αναφέρει το France24, στόχος της αριστεράς είναι να υποχρεώσει τον Macron σε συγκατοίκηση, δηλαδή να τοποθετήσει στην κυβέρνηση του υπουργούς από τη Nupes, κάτι που εκτιμάται πως θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τον Macron να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα.
Πάντως, δεν αποκλείεται οι Ρεπουμπλικάνοι δεξιοί
να είναι αυτοί που θα μπορέσουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, εφόσον καταφέρουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 101 έδρες που είχαν στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, προβλέπεται να λάβουν από 50 έως 80 έδρες, κάτι που θα επέτρεπε στον Macron να διαλέξει αυτούς για κυβερνητικό εταίρο, σε περίπτωση που δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Απεγνωσμένη έκκληση Bourne (πρωθ. Γαλλίας) στους ψηφοφόρους: Ελάτε να ψηφίσετε Macron στις 19/6

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής (19/6/2022) απηύθυνε η πρωθυπουργός Elizabeth Bourne. εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Macron.
«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Bourne.
«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή.
Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας.
Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους».

Melenchon: Ήττα Macron

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών εξέφρασε ο επικεφαλής του συνασπισμού της Αριστεράς (Nupes) Jean-Luc Mélenchon.
«Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, οι Nupes θα είναι πρώτοι.
Θα είναι παρόντες σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» υπογράμμισε ο Melenchon τονίζοντας πως το κόμμα του Macron ηττήθηκε.
«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Melenchon και συνέχισε λέγοντας τα εξής: 
«Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες.
Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Macron».

Le Pen: Ούτε  Macron, ούτε Melenchon

Στο τέλος του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, η Marine Le Pen ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να μην ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ούτε υποψήφιους του Melenchon, ούτε του Macron.
«Η Γαλλία δεν είναι χώρος συναλλαγών», τόνισε στην ομιλία της.
Σύμφωνα με τη Le Pen, το κόμμα του Macron αντιπροσωπεύει την «καταστροφή από πάνω» και του Melenchon την «καταστροφή από κάτω»
Η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen δεν έχει ομάδα στην Εθνοσυνέλευση από το 1986, οπότε και είχε στείλει 35 βουλευτές στο Σώμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης