Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - Εκλογές Exit Polls : Εγγύτερα το σενάριο της «συγκατοίκησης», καθώς ο Macron δεν διασφαλίζει την αυτοδυναμία

Γαλλία - Εκλογές  Exit Polls : Εγγύτερα το σενάριο της «συγκατοίκησης», καθώς ο Macron δεν διασφαλίζει την αυτοδυναμία
Τα πρώτα σενάρια για την κατανομή των εδρών
Σχετικά Άρθρα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν φαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως τα exit poll, μετά την ισχυρή επίδοση νέας αριστερής συμμαχίας στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Η προβολή των αποτελεσμάτων των exit polls από το Ifop-Fiducial για τους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και LCI μετά το κλείσιμο των εκλογικών καλπων ανέφερε ότι η συμμαχία του Mélenchon —η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (Nupes)— είχε εξασφαλίσει εκτιμώμενο 26,1%, έναντι 25,6% για τον Macron (Ensemble).
Η επιτυχία του Mélenchon, ωστόσο, θα πρέπει να μεταφραστεί σε πλειοψηφία στη συνέλευση των 577 εδρών, επειδή οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι επιφυλακτικοί για τη φήμη του ως ακροαριστερού, ευρωσκεπτικιστή Mélenchon ενδέχεται να συσπειρωθούν στο πλευρό του Macron στον δεύτερο γύρο στις 19 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η συμμαχία του Macron θα καταλήξει με 275 έως 310 έδρες, έναντι 180-210 του Mélenchon.
Ένα κόμμα ή μια συμμαχία χρειάζεται 289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.

Ο δεύτερος γύρος

Ο Mélenchon κάλεσε τους ψηφοφόρους προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας της επόμενης Κυριακής 19 Ιουνίου 2022 «για να απορρίψουν οριστικά τα καταστροφικά σχέδια του κ. <acron» και να πουν τη γνώμη τους μετά από «30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού».
Κάθε γεωγραφική εκλογική περιφέρεια εκλέγει τον δικό της αντιπρόσωπο και σε πολλές, η επιλογή των ψηφοφόρων θα περιοριστεί από περίπου δώδεκα υποψηφίους στον πρώτο γύρο σε μόλις δύο στον δεύτερο.
Οι προβλέψεις φαίνονται καλές, προφανώς, για το NUPES
», ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune για το πρωτεύον σφαιρικό.
«Δεν αρνούμαι τα αποτελέσματα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος προηγείται».
Εν τω μεταξύ, ο Melenchon έδειξε να διατηρεί αλώβητη τη εκλογική του συμμαχία. 
Οι προβλέψεις δείχνουν τώρα ότι ο Macron και οι σύμμαχοί του ενώσουνε δυνάμεις με τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe,, προκειμένου να έχουν πλειοψηφία έως και 40 εδρών.
Περίπου 14 από τους υπουργούς του Macron θα πρέπει να κερδίσουν τη επανεκλογή τους και θα χάσουν τα χαρτοφυλάκια σε περίπτωση απώλειας της έδρας
Ένα μέλος του υποργικού συμβούλιο που κινδυνεύει περισσότερο είναι ο Beaune, ο οποίος κάνει εκστρατεία σε μια εκλογική περιφέρεια του Παρισιού.
Ως πρώην σύμβουλος σε θέματα που αντιστοιχούν στο Brexit, ο 40χρονος Beaune είναι στενός σύμμαχος του προέδρου.
«Αυτή μπορεί να είναι μια οδυνηρή απώλεια», αναφέρουν αναλυτές.
Την ίδια ώρα, η Marιne Le Pen έλαβε πάνω από το 55% των ψήφων στην εκλογική της περιφέρεια, ωστόσο πρέπει να κατέβει σε δεύτερο γύρο λόγω των κανομισμών για την ελάχιστη συμμετοχή.

ddc8eab6b89e4c47815066791ad6f733.jpg
Οι δυσκολίες για τον Macron

Αυτή η απροσδόκητη επιστροφή υπό την ηγεσία του Mélenchon – ενός 70χρονου πολιτικού βετεράνου που ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές ακριβώς πίσω από τη Le Pen – θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Macron να προχωρήσει στη νομοθετική ατζέντα που θα χρειαστεί για να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις .

Στηριξη από άλλα κόμματα

H κεντρώα συμμαχία του Ensemble δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση, ο Ο Γάλλος  πρόεδρος θα χρειαστεί να βρει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να ψηφίσει νόμους, για παράδειγμα να επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης από 62 σε 65 για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος .

Επιλογή πρωθυπουργού

Στην περίπτωση που η συμμαχία Nupes του Mélenchon κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη εβδομάδα, ο Macron θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, αλλά θα έπρεπε να διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα έχει την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς βουλευτές της συνέλευσης και θα «συζεί» με μια κυβέρνηση - εχθρική προς την οικονομική πολιτική του - πρόκειται για το σενάριο της συγκατοίκησης που έχει να συμβεί στη γαλλική πολιτική παο τη δεκαετία του 1980

Αποχή στο 53%


Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους δεν μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ρεκόρ προσέλευσης περίπου 47,5 % για αυτού του είδους τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης