Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Το τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία – Φινλανδία μπορεί να διαρκέσει πολύ

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Το τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία – Φινλανδία μπορεί να διαρκέσει πολύ
Ο  Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά  για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Το μπλοκάρισμα από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Ο  Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά  για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές με ανοιχτές αγκάλες, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους.
Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, είπε ο Stoltenberg σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto.
Ωστόσο, «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία», δήλωσε.

Θεμιτές ανησυχίες

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Stoltenberg  είχε δηλώσει ότι πρόθεσή του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.
Ο ο Stoltenberg  είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε «θεμιτές ανησυχίες».
«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία.
Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση», υπογράμμισε.
Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης