Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ναυάγιο Biden: Απώλειες δισεκατομμυρίων στις πολυεθνικές προκάλεσε το υψηλό 20ετίας του δολαρίου - Εγγύτερα στην ύφεση η οικονομία

ΗΠΑ  - Ναυάγιο Biden: Απώλειες δισεκατομμυρίων στις πολυεθνικές προκάλεσε το υψηλό 20ετίας του δολαρίου - Εγγύτερα στην ύφεση η οικονομία

Η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ επιταχύνεται καθώς η Fed θα περιορίζει δραστικά και ταχέως τη νομισματική πολιτική

Σχετικά Άρθρα

Η ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2002 έχει οδηγήσει φέτος σε ζημίες δισεκατομμυρίων για τις αμερικανικές εταιρείες – από τους παρασκευαστές απορρυπαντικών έως τις εφαρμογές γνωριμιών, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Finincial Times την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.
Καθώς η αύξηση των κερδών αρχίζει να επιβραδύνεται, για ορισμένες εταιρείες ο αντίκτυπος του «ακριβότερου» νομίσματος ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης της δραστηριότητάς τους για το υπόλοιπο του έτους.
Ο δείκτης αμερικανικών εταιρειών της Goldman Sachs με κυρίως διεθνεις δραστηριότητες έχει υποχωρήσει δύο φορές περισσότερο από τον δείκτη εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες είναι κυρίως εγχώριες, σημειώνοντας πτώση περίπου 15% και 7% φέτος αντίστοιχα.
Συγκριτικά, ο διεθνής δείκτης αυξήθηκε κατά προσέγγιση 27% πέρυσι έναντι 30 %για τον δείκτη που εστιάζεται στην εγχώρια αγορά.
Να σημειωθεί 2020 και το 2019, ο διεθνής δείκτης υπερτερούσε του εγχώριου δείκτη.

Συναλλαγματικές επιδράσεις

Οι συναλλαγματικές επιδράσεις, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο δολάριο, αναμένεται να έχουν αφαιρέσει περίπου 40 δισ. δολάρια από τα κέρδη των εταιρειών της Βόρειας Αμερικής το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εταιρεία Fintech Kyriba.
Αυτό συγκρίνεται με περίπου 8 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Το ισχυρό δολάριο πλήττει τα έσοδα για εταιρείες με μεγάλες διεθνείς δταστηριότητες, μειώνοντας το ύψος των κερδών τους στο εξωτερικό και καθιστώντας τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά με τους εγχώριους αντιπάλους.
Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τρέχει σε υψηλά 40 ετών, το δολάριο έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002, αυξημένο κατά περίπου 9% φέτος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της καλύτερης οικονομικής απόδοσης στις ΗΠΑ από τα αντίστοιχα του G10. Η ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ από ό,τι αλλού είχε επίσης ως αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα για εταιρείες με μεγάλη διεθνή έκθεση.

SOS από τις επιχειρήσεις

Η Microsoft αυτό το μήνα αναφέρθηκε στη συναλλαγμάτική ιστοριμία του δολαρίου προειδοποιώντας για μείωση κερδών και μειώνοντας τις προβλέψεις εσόδων κατά 460 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση ανοδικών προβλέψεων
Ο Bret Taylor, συν-διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι το συναλλαγματικό περιβάλλον κατέστη «άνευ προηγουμένου» αρνητικό, καθώς διπλασίασε την πρόβλεψή της για τον αντίκτυπο του ακβινού δολαρίου για ολόκληρο το έτος στα 600 εκατομμύρια δολάρια.
Η λιανεμπορική TJX μείωσε τις προβλέψεις εσόδων του κατά 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Guess δήλωσε ότι «το ακριβό δολάρια προκάλεσε τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας προσδοκίας για συρρίκνωση λειτουργικών κερδών έναντι για μέτρια αύξηση τους».

Η άνοδος των επιτοκίων

Η ισχύς του δολαρίου έχει ωθηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και από την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την ύφεση στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, και τα δύο δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, επισημαίνεται.
Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε σφίξει ταχύτερα από πολλούς από τους ομολόγους της τη νομισματική πολιτική, αυτό θα αρχίσει να αλλάζει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αρχίζει επίσης να επιβραδύνεται και θα μειωθεί περαιτέρω καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια υψηλότερα.
Το δολάριο ακριβαίνει καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν την υψηλότερη ανάπτυξη ενώ αυτή επιβραδύνεται παγκοσμίως ώστε το νόμισμα προσελκύει επενδυτές που αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Μόνο στα χαρτιά όμως επισημαίνεται ότι τα δολάριο σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο
1 Dollar $ (USD) to Euro € (EUR) ᗌ Exchange Conversion, Chart, History
Τα στοιχήματα για τις αυξήσεις επιτοκίων

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο - 8,6% σε ετήσια βάση - γεγονός που με τη σειρά του ώθησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μία εξαιρετικά επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve τους επόμενους μήνες.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό μισή μονάδα στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της - Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο - πριν επιβραδυνθεί σε αύξηση 0,25% τον Δεκέμβριο.

Και στο βάθος ύφεση

Ο στόχος της Fed βγάλει την οικονομία των ΗΠΑ από μια πορεία υπερθέρμανσης, αλλά υπάρχει ο φόβος ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση.
«Δεν νομίζω ότι η ανοδική πορεία του δολαρίου έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο George Goncalves, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην MUFG Securities Americas.
«Οι άνθρωποι θέλουν να τελειώσει για να μπορέσουν α διαμορφώσουν τις μελλοντικές στρατηγικές τους.
Αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι έχουμε ακόμη δρόμο.
Νομίζω ότι δεν έχουμε δει να κορυφώνεται όλη η ροή της ρευστότητας (σ.σ. προς το δολάριο) όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της τάσης αποφυγής κινδύνου» , σημείωσε.
Performance-of-the-EUR-USD-Dollar-index-and-Euro-index-Note-Figure-1-shows-the.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης