Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Οικονομικό vertigo: Σε αδιέξοδο οι Δημοκρατικοί φορτώνουν σε Yellen και… Putin την εκτόξευση του πληθωρισμού

ΗΠΑ – Οικονομικό vertigo: Σε αδιέξοδο οι Δημοκρατικοί φορτώνουν σε Yellen και… Putin την εκτόξευση του πληθωρισμού
Η εκτόξευση του πληθωρισμού οδηγεί σε περιδίνηση την οικονομία των ΗΠΑ και ο Biden αναζητεί εξιλαστήριο θύμα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με καταιγιστική κριτική από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο βρέθηκε αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομικων Janet Yellen η οποία υπερασπίστηκε την αποτυχία του προέδρου Joe Biden να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό, που έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη απειλή για την προεδρία του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 .
Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών επιχειρεί να αποδώσει την αποτυχία στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός το οποίο έγινε αποδεκτό από τη Ρωσία με την απαραίτητη.. ειρωνική διάθεση.
Η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να κατηγορήσει τη Μόσχα για τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πειστική, έγραψε στο Twitter ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.

.Αποδιοπομπαίος τράγος

Ο πληθωρισμός 8% στις ΗΠΑ ήταν απαράδεκτος και ο «νούμερο ένα στόχος» του Biden ήταν να τον μειώσει, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022.
«Δεν είμαστε η μόνη οικονομία που αντιμετωπίζει πληθωριστικές πιέσεις όπως αυτή», πρόσθεσε.
Η οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Fed έχει γίνει  ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης έναντι της αποτυχιας στο πεδίο της τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Με τα στοιχεία της Παρασκευής 10 Ιουνίου να δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, η Yellen επιχείρησε να απαντήσρει στην κριτική ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τα πακέτα μέτρων τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υιοθετήθηκαν πέρυσι, έχουν υπερθερμάνει την οικονομία.
Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της θέσης κορυφαίας οικονομικής συμβούλου του Bill Clinton η Yellen έτεινε να διατηρεί μια υπερκομματική παρουσία.
Αυτό της επέτρεψε αρχικά να διατηρήσει την αξιοπιστία και τη σημαντική δικομματική υποστήριξη στο Καπιτώλιο αλλά και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να της φορτώσουν την εξόφθαλμη αποτυχία στην αντιμετώπιση του πληθωριαμού.

Τεχνοκρατική αντίληψη και .. λάθος

Ορισμένοι από τους προκατόχους της στο θώκο του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Henry Paulson στην προεδρία του George W Bush, οι οποίοι ήταν γνωστοί για την εξειδίκευσή τους στα οικονομικά θέματα και την τεχνοκρατική τους αντιληψη και όχι για τις πολιτικές ή επικοινωνιακές τους δεξιότητες – και η ίδια τοποθετεί τον εαυτό της σε αυτή την παράδοση,
Σηματοδοτεί μια απόκλιση από την προσέγγιση που υιοθέτησε ο Steven Mnuchin, ο υπουργός Οικονομικών του Donald Trump, ο οποίος ήταν πιο απροκάλυπτα πολιτικός στις παρεμβάσεις του.

Αποδοκιμασία προς Biden

Αλλά έχει βάλει και τη Yellen σε μπελάδες, σε μια στιγμή που οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν ευρέως τον χειρισμό της οικονομίας από τον Biden και οι ενδιάμεσες εκλογές απέχουν μόλις λίγους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Yellen παραδέχτηκε ότι είχε «λάθος» σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού πέρυσι.
Εκείνη την εποχή, ο κίνδυνος μιας μεγάλης ανόδου φαινόταν μικρός και η αλυσίδα εφοδιασμού και οι πολεμικές κρίσεις στην Ουκρανία που ακολούθησαν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.
Ήταν μια τυπική παραδοχή ενός λάθους πρόβλεψης για έναν οικονομολόγο, αλλά καταγγέλθηκε αμέσως από τους Ρεπουμπλικάνους ως απόδειξη της ενοχής της για την υιοθέτηση μιας καταστροφική πολιτικής που βασίστηκε σε απερίσκεπτο τύπωμα χρήματος απο την Fed
.
Διαφοροποίηση

Η Yellen έδωσε επίσης λιγότερη έμφαση στην εταιρική απληστία ή στην κερδοσκοπία ως αιτία των υψηλών τιμών σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης και πρότεινε ότι η μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές που επιβλήθηκαν από τον Trump θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι αντικείμενο μίας πολιτικά φορτισμένης έντονης δημόσιας συζήτησης.

Δεν είναι «πολιτικό ζώο»

«Προβάλλει σθεναρά το επιχείρημα για αυτό με το οποίο συμφωνεί και αρνείται να υιοθετήσει τις θέσεις του Λευκού Οίκου με τις οποίες δεν συμφωνεί», επισημαίνει ο David Wessel, διευθυντής του Κέντρου Hutchins για τη Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική στην Ουάσιγκτον.
Ο Ben Koltun της Beacon Policy Advisers προσθέτει ότι η Yellen «δεν είναι πολιτικό ζώο».
Και αυτό την καθιστά υποψήφια για να επωμισθεί το βάρος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής.

Οι ευθύνες της 

Μέχρι στιγμής, οι Δημοκρατικοί τόσο από τις προοδευτικές όσο και από τις μετριοπαθείς πτέρυγες του κόμματος έχουν υποστηρίξει την Yellen, αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει και σίγουρα θα μεταστραφεί η στήριξη εάν τα νπυμερα δεν είναι καλά....
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να λένε ότι τη σέβονται προσωπικά, αλλά έχουν γίνει ολοένα και πιο καυστικοί σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης και κάποιοι της επιτέθηκαν ευθέως.
«Όχι μόνο στάθηκε στο πλευρό του Λευκού Οίκου καθώς ο Πρόεδρος Biden ακολουθούσε καταστροφικές οικονομικές πολιτικές, αλλά ενθάρρυνε και προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πολιτικές που οδήγησαν tοικονομία στον γκρεμό της ύφεσης», δήλωσε ο Bill Hagerty, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τενεσί και μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου για τις τράπαζες.
«Έχω απογοητευτεί που μια οικονομολόγος όπως η Janet Yellen δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοιες απερίσκεπτες πολιτικές των οποίων τα αποτελέσματα βλάπτουν τα μάσα διαβίωσης των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Ανεβάζετε σκόπιμα τις τιμές της ενέργειας»

Σε έναν τεταμένο διάλογο, ο Tom Rice,  γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών από τη Νότια Καρολίνα, ρώτησε τη Yellen εάν ο Λευκός Οίκος ανέβαζε «σκόπιμα» τις τιμές της ενέργειας.
«Φυσικά δεν είναι σκόπιμα», απάντησε η Yellen, επικαλούμενη την εξουσιοδότηση του προέδρου για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από το απόθεμα πετρελαίου της χώρας.
Ο Rice απάντησε ότι ήταν απλώς μια «σταγόνα στον κουβά» και σημειωσε δηκτικά «ξέρεις ότι είναι απάτη».

Παγιδευμένη σε δίνη

Η Sarah Binde, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι η Yellen ήταν παγιδευμένη σε μια πολιτική και οικονομική δίνη που ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.
«Ανεξάρτητα από το τι είπε ή δεν είπε η Yellen». . . οι Ρεπουμπλικάνοι θα ακολουθούσαν αυτή τη στρατηγική να κατηγορούν την κυβέρνηση Biden και τις πολιτικές που υιοθέτησε για τον πληθωρισμό.
Αυτή είναι η εκστρατεία τους», σημείωσε.
«Το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο δημιουργεί τα πολιτικά προβλήματα - ο διαθρωτικά υψηλός πληθωρισμός.
Αυτό είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση, η οποία θα λογοδοτήσει για αυτό, ακόμα κι αν η ευθύνη βαρύνει επίσης τη Fed», επισήμανε.

Η άρνηση

Σε μια δήλωση στους Financial Times, ο Brian Deese, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δληλωσε ότι ο Λευκός Οίκος ήταν ικανοποιημένος με την απόδοση της Yellen.
«Η υπουργός Yellen υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική στρατηγική του προέδρου και μια κριτική φωνή στο έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων ».
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε ιδέα ρήξης μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι ήταν «πλήρως ευθυγραμμισμένες».

Για την ύφεση…

Μιλώντας στο συνέδριο Dealbook των New York Times την Πέμπτη 9 Ιουνίου, η Yellen είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει» ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ύφεση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι «απίθανο οι τιμές [βενζίνης] να πέσουν σύντομα».
Η Yellen επέμεινε επίσης ότι δεν μετάνιωσε για το μέγεθος ή το εύρος του πακέτου τόνωσης — γνωστό ως American Rescue Plan.
«Δεν θα το έκανα διαφορετικά», είπε.

Έξοδος διαφυγής και η τιμωρία του Νοεμβρίου…

Υπήρχαν επίμονες φήμες σχεδόν από την έναρξη της διακυβέρνησης Biden ότι η Yellen ενδέχεται να εγκαταλείψει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πιθανώς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Αλλά δεν υπήρξε καμία πρόταση για κάτι τέτοιο από την ίδια ή τον Λευκό Οίκο.
Και ο Ian Katz, της Capital Alpha Partners, λέει ότι η πολιτική επιρροή οποιουδήποτε υπουργού Οικονομικών μπορεί συχνά να υπερεκτιμάται.
«Αν ο πληθωρισμός είναι ακόμα κακός τον Νοέμβριο, οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους Δημοκρατικούς και δεν θα σκέφτονται τη Yellen όταν το κάνουν»

Ρωσία: O Putin δεν κυβερνά τις ΗΠΑ...

Η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να κατηγορήσει τη Μόσχα για τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πειστική, έγραψε στο Twitter ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.
«Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Putin κυβερνά επίσης τις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να επιβάλει φόρους στα τρόφιμα και το φυσικό αέριο.
Μη πειστική και μάταιη προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να μετατοπίσει την ευθύνη και να αποσείσει τις δικές του», αναφέρει το tweet.
Ο Biden είπε ότι ο πληθωρισμός είναι «μια πραγματική πρόκληση για τις αμερικανικές οικογένειες».
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι σαν τον φόρο του Putin για τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 8,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης