Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Biden στρέφεται τώρα κατά του Zelensky: Αγνόησε και υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή

O Biden στρέφεται τώρα κατά του Zelensky:  Αγνόησε και υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή
Ο Biden, είπε πως ο Zelensky παραμέρισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί εισβολής στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

«Εγκαταλείπει» τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky ο Joe Biden επιρρίπτοντάς του μάλιστα την ευθύνη για την αντίδραση του Κιέβου στη ρωσική εισβολή.
Ο Biden κατά τη διάρκεια διάσκεψης δωρητών στην Καλιφόρνια, είπε πως ο Zelensky παραμέρισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί εισβολής στην Ουκρανία.
Περιέγραψε την κατάσταση πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τις επικοινωνίες του με τον Zelensky σύμφωνα με το Associated Press.
«Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ίσως υπερέβαλα», είπε ο Biden, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν στοιχεία που έδειχναν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επρόκειτο να εισβάλει.
«Δεν υπήρχε αμφιβολία», συνέχισε ο Biden.
«Και ο Zelensky δεν ήθελε να το ακούσει», συνέχισε.
Ο Biden στις νέες δηλώσεις παραδέχτηκε ότι η πιθανότητα ο Putin να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή μπορεί να φαινόταν υπερβολική εκείνη την εποχή, αναγνωρίζοντας: «Καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελαν να το ακούσουν».

Zelensky σε Biden: Ηρέμησε

Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από την εισβολή είχαν απωθήσει την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι σπέρνουν «πανικό».
Εκείνη την εποχή, ο Zelensky είχε πει προσωπικά στον Biden να «ηρεμήσει» σχετικά με τους φόβους εισβολής.
Σπάνια οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δημοσιοποιούν τις απόρρητες εκτιμήσεις τους προκειμένου να προειδοποιήσουν προληπτικά για ενέργειες που προβλέπουν ότι θα πραγματοποιηθούν.
Αυτή η εξαιρετικά ασυνήθιστη δημόσια στάση τροφοδότησε επίσης εκτεταμένο σκεπτικισμό για τις συνεχείς προειδοποιήσεις εισβολής από τη διοίκηση, ακόμη και μεταξύ μακροχρόνιων ειδικών και παρατηρητών της Ρωσίας.
Έκτοτε αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη μαρτυρία της Διευθύντριας Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, ότι ο Biden είχε κάνει το σπάνιο βήμα αποχαρακτηρισμού πληροφοριών σχετικά με την προετοιμασμένη εισβολή προκειμένου να πείσει τους δύσπιστους συμμάχους πως είναι πιθανό να συμβεί.

Η κίνηση που δεν ήλθε

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες πριν από την εισβολή, υπήρχε ελπίδα μεταξύ πολλών δυτικών αξιωματούχων για μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει γρήγορα την κατάσταση εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων της Ουκρανίας.
Πράγματι, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να είχε τη μορφή μίας δέσμευσης της Ουκρανίας και των υποστηρικτών ότι το πρώην σοβιετικό κράτος δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
Πολλές εβδομάδες μετά την εισβολή, ο Zelensky αποκάλυψε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων, η ηγεσία του ΝΑΤΟ τον πίεζε να κρατήσει μια σταθερή δημόσια γραμμή ότι η Ουκρανία επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης