Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Queensland: Σκουλήκια που τρώνε... πλαστικό φέρνουν την επανάσταση στην ανακύκλωση

Πανεπιστήμιο Queensland: Σκουλήκια που τρώνε... πλαστικό φέρνουν την επανάσταση στην ανακύκλωση
Οπως διαπιστώθηκε, αρκετά ένζυμα στο έντερο του υπερσκώληκα έχουν την ικανότητα να αποδομούν το πολυστυρένιο και το στυρένιο
Ενα είδος προνύμφης εντόμων με «αδυναμία» στο πλαστικό θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην ανακύκλωση, λένε οι ερευνητές.
Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το Zophobas morio - κοινώς γνωστό ως υπερσκώληκας - μπορεί να επιβιώσει τρώγοντας πολυστυρένιο. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι εν λόγω προνύμφες του σκαθαριού χωνεύουν το πλαστικό μέσω ενός ενζύμου στο έντερό τους.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την πρόοδο στην ανακύκλωση, λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Οι υπερσκώληκες είναι σαν τα μίνι φυτά ανακύκλωσης, που τεμαχίζουν το πολυστυρένιο με το στόμα τους και στη συνέχεια το τροφοδοτούν στα βακτήρια στο έντερό τους», εξηγεί ο Δρ. Κρις Ρίνκε.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ τάισε τρεις ομάδες υπερσκωλήκων με διαφορετικά υλικά για τρεις εβδομάδες.
Η ομάδα που έτρωγε πολυστυρένιο πήρε βάρος.
Οπως διαπιστώθηκε, αρκετά ένζυμα στο έντερο του υπερσκώληκα έχουν την ικανότητα να αποδομούν το πολυστυρένιο και το στυρένιο.
Αμφότερα απαντώνται σε πακέτα που χρησιμοποιούνται για ντελίβερι ή άλλες παραδόσεις/μεταφορές αλλά και σε άλλα είδη, όπως μονώσεις και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Αλλά η έρευνα είναι απίθανο να οδηγήσει σε τεράστιες φάρμες σκουληκιών ως εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.
Αντίθετα, οι επιστήμονες ελπίζουν να προσδιορίσουν ποιο ένζυμο είναι το πιο αποτελεσματικό, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα για ανακύκλωση.
Στη συνέχεια, το πλαστικό θα τεμαχιστεί μηχανικά, πριν υποβληθεί σε επεξεργασία με το ένζυμο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Microbial Genomics.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης